Hlavní obsah

Benzín brzy zdraží na 28 i více korun

Právo, Martin Procházka

Časy rekordně levného benzínu jsou pro nejbližší měsíce pryč. Zatímco ještě počátkem března byl Natural 95 k mání v průměru za 26,43 koruny a nafta za 24,77 koruny, nyní se prodávají už dráž. A brzy bude benzín atakovat hranici 28 korun.

Foto: (c) Lee Jae Won / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle společnosti CCS se v úterý prodával Natural 95 za průměrných 26,88 Kč za litr, což je o 45 haléřů více než před pár týdny. Nafta stála 25,67 Kč a byla tak dokonce o 90 haléřů dražší než koncem února.

„Ještě tento týden může benzín podražit až o padesátník a o další desítky haléřů během příštího týdne. Pokračovat bude i zdražování nafty,“ řekl ve středu Právu analytik Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Nahoru půjdou také marže

Skutečně se tak dá předpokládat, že koncem března benzín bude u čerpacích stanic za 28 i více korun. Důvodem je podle Tomčiaka výrazný vzestup cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. „Růst cen by byl ještě prudší, nebýt zhodnocování české koruny vůči americkému dolaru a zároveň podprůměrných marží distributorů,“ uvedl.

Distributoři však budou časem chtít dostat své marže výš a to povede k dalšímu zdražování. Ve srovnání s okolními zeměmi jsou ale ceny pohonných hmot v ČR stále ještě nízké. Na Slovensku už průměrná cena Naturalu 95 vystoupala v přepočtu nad 30 Kč, v Německu dokonce nad 33,50 koruny. Větší láce než u nás panuje tak jen v Polsku.

Světové ceny ropy se počátkem tohoto týdne vrátily k růstu, k čemuž jim pomohla zpráva o úbytku zásob suroviny v klíčovém americkém překladišti Cushing. Zdražování ropy však alespoň trochu brzdí obavy, že těžaři v USA by mohli v reakci na růst cen opět zvyšovat produkci.

Ropa už o polovinu dražší než v lednu

Severomořská ropa Brent se v úterý prodávala za 41,50 dolaru za barel, lehká americká ropa West Texas Intermediate (WTI) stála lehce přes 41 dolarů. Ropa je tak nyní výrazně dražší než v lednu, kdy její ceny sestoupily na dvanáctiletá minima kolem 26 dolarů za barel. Od té doby se zvedly o polovinu.

Přední producenti ropného kartelu OPEC se sejdou 17. dubna v katarském Dauhá, aby projednali plán na zmrazení produkce. Na zmrazení těžby na lednové úrovni se už v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar, podmínily to však obdobnými kroky u dalších předních producentů. Omezení produkce by vedlo k dalšímu zdražování ropy, a tím i pohonných hmot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám