Hlavní obsah

Poradci německé vlády zhoršili hospodářský výhled

Výbor ekonomických poradců německé vlády ve středu mírně zhoršil hospodářský výhled kvůli zpomalování růstu světové ekonomiky. Hrubý domácí produkt Německa by se měl v letošním roce podle nové prognózy zvýšit pouze o 1,5 procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 1,6 procenta.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Trhy v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce stoupla o 1,7 procenta, tedy nejprudším tempem za čtyři roky.

Poradci navzdory zhoršení výhledu předpokládají, že nejistota kolem hospodářského vývoje ve světě bude mít na německý zahraniční obchod pouze omezený dopad. Německá ekonomika by navíc měla i nadále těžit ze silné soukromé spotřeby, dobrých podmínek na trhu práce, stoupajících vládních výdajů a uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky.

Pro příští rok poradci očekávají mírné zrychlení růstu německé ekonomiky na 1,6 procenta. Nadále předpokládají, že Německo se v letošním i příštím roce dokáže vypořádat s náklady na integraci uprchlíků bez zvyšování státního dluhu.

Samotná německá vláda koncem ledna snížila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Reagovala tak na zpomalování hospodářské expanze v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám