Hlavní obsah

Německý sklad s českou naftou chce správce rychle prodat

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem české nafty skladované v areálu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu se znovu komplikuje. Insolvenční správce Viktoriagruppe Mirko Möllen totiž oznámil, že hodlá sklad brzy prodat.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe

Článek

„Insolvenční správce nám sdělil, že má vážné zájemce o sklad v Kraillingu a v dohledné době chce sklad prodat,“ potvrdil v pondělí Právu mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka.

Dál se komplikuje i oprava vlečky

O naftu v hodnotě asi 1,2 miliardy korun tím ale Česká republika podle něj nepřijde. „Zdůrazňuji, že se jedná pouze o sklad, v žádném případě ne o naftu v něm uloženou,“ vysvětlil mluvčí. Přesto se podle něj jedná o výraznou komplikaci. „Pro nás je to vážná situace, protože bychom se mohli v přípravě na odvoz nafty dostat do bodu nula,“ konstatoval Linka.

Správa státních hmotných rezerv navíc stále čeká na informaci od společnosti Strabag, za jak dlouho a za kolik peněz může opravit v Kraillingu havarijní vlečku, přes niž se má česká nafta ze skladu odvážet. „Vlečku sice opravit chceme, ale někdo bude muset například podat žádost o stavební povolení,“ uvedl Linka.

Kvůli nové situaci pojede do Německa s insolvenčním správcem v nejbližší době jednat předseda SSHR Pavel Švagr. „Pravděpodobně to bude ještě tento týden,“ informoval Linka. Insolvenční správce v půlce února stanovil termín převozu české nafty do 30. dubna. To ale Švagr označil za zcela nereálné. Železniční vlečka u skladu je rozbitá a po silnici se takové množství nafty odvézt nedá.

Česko si nárokuje 1,8 miliardy korun

Místní úřady pustí do klidové zóny v Kraillingu jen pět cisteren denně, pro transport je jich přitom třeba 2500. Je tedy více než pravděpodobné, že areál bude prodán dříve, než Češi stihnou naftu odvézt. Zájemce o koupi areálu zatím insolvenční správce tají.

S Möllenem se Česká republika pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014.  Kromě hodnoty samotné nafty SSHR přihlásila pohledávky za dalších 300 miliónů Kč a dalších až 300 miliónů požadují české celní a daňové úřady. Česko si tak celkem nárokuje až 1,8 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám