Hlavní obsah

Průmysl zahájil rok růstem, tahounem jsou znovu automobilky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta. K lednovému růstu nejvíce přispěla výroba aut. Klesla naopak produkce elektřiny nebo chemických látek, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce meziročně o 3,5 procenta. Ve srovnání s prosincem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 3,7 procenta.

"Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů. Chemický průmysl nadále sužovala nefunkční výroba v Unipetrolu, výrobu elektřiny snižovaly odstavené bloky v Dukovanech, dodal.

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, vzrostla v lednu meziročně o 10,7 procenta. Produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků byla vyšší o 4,8 procenta, výroba pryžových a plastových výrobků o 5,9 procenta.

Klesla naopak produkce v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o šest procent. Výroba chemických látek a chemických přípravků byla nižší o 13,9 procenta a o více než deset procent klesla i produkce základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám