Hlavní obsah

Ekonomika loni rostla nejrychleji za osm let, potvrdili statistici

Novinky, tov
Aktualizováno

Zpřesněný odhad potvrdil loňský růst české ekonomiky o 4,3 procenta, nejvyšší od roku 2007. Růst za 4. čtvrtletí roku 2015 nový odhad zvýšil z 3,9 na 4,0 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Růst za celý rok byl nejvyšší za posledních osm let. Pomohly k tomu podle statistiků rostoucí spotřeba domácností a vyšší investiční aktivita.

„Podle očekávání ekonomice pomáhal nahoru především zpracovatelský průmysl – konkrétně výroba automobilů, plastů a potravin. K růstu přispěly i služby a stavebnictví. Na straně poptávky sehrála roli rostoucí spotřeba domácností i investice, i když ty se oproti třetímu čtvrtletí vzhledem k vysokému srovnávacímu základu snížily. Pozitivní byl rovněž i vliv zahraničního obchodu, který je odrazem silné konkurenceschopnosti tuzemského průmyslu na zahraničním trhu,” řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pro letošní rok je podle něj třeba počítat s výraznějším zpomalením růstu.

„Podle našeho názoru nedosáhne (růst) ani tří procent. Postupně nejspíše dojde ke zpomalení růstu průmyslu i stavebnictví, s tím jak se vyčerpají silné leč dočasné růstové stimuly. Jedním z těch, s nimiž ovšem můžeme počítat i pro letošek, je pozitivní nálada spotřebitelů i firem spolu s nižšími náklady na suroviny a energie,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám