Hlavní obsah

Ministr Babiš odvolal šéfa podniku provozujícího Státní pokladnu

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal k 1. březnu šéfa státního podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS) Hanuše Weisla. Na jeho místo vypíše ministerstvo financí výběrové řízení. Vedením podniku byl dočasně pověřen ředitel provozu IT služeb Dušan Kučera. Firma by měla mimo jiné zajistit některé provozní služby pro elektronickou evidenci tržeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Společnost Státní pokladna Centrum sdílených služeb, která vznikla počátkem roku 2015 odštěpením od Státní tiskárny cenin, provozuje Národní datové centrum a systém Státní pokladny. Podnik spravuje klíčová data ministerstva financí a vybraných složek státní správy. Podle původních plánů měla vytvořit a provozovat kompletně nový systém pro elektronickou evidenci tržeb.

Finanční správa ovšem nedávno oznámila, že místo nového systému využije pro technické řešení elektronické evidence tržeb současné systémy. Technické řešení evidence tržeb tak bude začleněno do nynějšího automatizovaného daňového informačního systému (ADIS), ve kterém funguje například daňový portál, daňové informační schránky nebo spisová evidence.

Správa ale zároveň upozornila, že na provozu a přípravě evidence tržeb bude nadále se SPCSS spolupracovat. Firma by měla zajistit některé provozní služby.

Nový systém pro elektronickou evidenci tržeb měl podle původních plánů vytvořit a provozovat právě státní podnik SPCSS.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Jak ve středu upozornil server Lidovky.cz, ministerstvo financí v únoru zrušilo tendr na zajištění podpory provozu informačního systému Státní pokladny, který původně vyhrála společnost IBM a vypsalo novou soutěž kvůli údajně spornému ustanovení v podmínkách soutěže. Námitku proti výsledkům soutěže podaly firmy O2 IT Services a společnost SAP Jejich cena byla v tendru o 26,5 miliónu nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám