Hlavní obsah

Přebytek rozpočtu klesl na 28 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek státního rozpočtu ke konci února klesl na 28 miliard z lednových 46 miliard korun. V úterý o tom informovalo ministerstvo financí. Na celý rok je naplánován schodek 70 miliard.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-únor

Článek

Ke konci února dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 216,9 miliardy korun, celkové výdaje 189,2 miliardy. Přebytek rozpočtu je proti stejnému období roku 2015 vyšší o 5,1 miliardy.

Meziroční růst celkových příjmů o 11,5 miliardy korun, tedy o 5,6 procenta, především ovlivnily daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst 7,7 miliardy, tedy o 5,3 procenta. Na vyšší příjmy působily i prostředky přijaté z EU, kde došlo k růstu o 5 miliard.

Inkaso DPH ve výši 36,9 miliardy je na stejné úrovni jako v roce 2015. Inkaso spotřebních daní dosáhlo 24,4 miliardy, což je o 3,3 miliardy více než ve stejném období loňského roku.

Analytik: Pomáhá růst, daňový výběr se nezlepšuje

„Pozitivně se zde promítá vyšší spotřeba daná nízkými cenami pohonných hmot,” uvedlo ministerstvo. Také výběr spotřební daně z tabákových výrobků byl v únoru meziročně vyšší.

„Ministerstvo financí vykázalo v únoru druhý nejlepší výsledek rozpočtového plnění za daný měsíc minimálně od roku 2005. Vyššího přebytku dosáhl v únoru pouze v roce 2014. Příznivý letošní výsledek je z velké části dán nárůstem daňových příjmů, ale i objemu prostředků z rozpočtu Evropské unie,” uvedl ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

„Zatím nelze konstatovat, že se vládě daří zlepšovat daňový výběr. Příznivý stav plnění rozpočtu lze stále, podobně jako loni, vysvětlit čistě na základě čilé ekonomické aktivity, související s celkovým hospodářským růstem, příp. přechodnými faktory typu čerpání prostředků EU. Zavedení kontrolního hlášení se v lepších výsledcích plnění projeví potenciálně teprve v průběhu roku,” dodal Kovanda.

„Letošní rok bude ve znamení pomalejšího růstu HDP České republiky, než tomu bylo v roce loňském, a výhled růstu české ekonomiky pro rok 2016 se může dále snížit v souvislosti s vývojem v eurozóně. Ambicí vlády by ale mělo být udržet letos rozpočtový schodek pod loňskou úrovní, kdy schodek dosáhl necelých 63 miliard korun,” uvedl ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

O pět miliard víc na dávky

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci února na ně z rozpočtu putovalo 82,1 miliardy korun, tedy meziročně o pět miliard více.

Kapitálové výdaje zatím dosáhly 13,1 miliardy korun a byly vyšší o 4,3 miliardy než ve stejném období minulého roku. Z této částky bylo určeno 11,9 miliardy na financování společných programů EU a ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám