Hlavní obsah

Skotské palírny whisky se bojí vystoupení Británie z EU

Skotští výrobci whisky se obávají, že případný odchod Velké Británie z EU ohrozí těžce získaný přístup na trhy, zdraží sklenky whisky pro spotřebitele v zahraničí a způsobí pokles vývozu, píše agentura Bloomberg. Britský premiér chce referendum o setrvání v EU již v létě, podle průzkumů bude těsné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poté, co ho rodinný podnik na koňak zavál z vinic jihozápadní Francie do rušného Londýna, rozvinul budoucí diplomat Jean Monnet svou vizi volného obchodu a stal se hlavním architektem evropské integrace. Nyní jsou to výrobci whisky, kteří se obávají, že jeho práce bude zničena, pokud Británie odhlasuje odchod z Evropské unie, píše agentura Bloomberg.

Skotské palírny spojují síly s cílem udržet Británii v EU. Podle nich by tzv. brexit, jak se případnému odchodu Británie z EU říká, ohrozil těžce získaný přístup na trhy, zdražil sklenky whisky pro spotřebitele v zahraničí a způsobil pokles vývozu. Stejně jako francouzské víno a koňak se může i whisky v současnosti volně prodávat ve 28 členských zemí EU.

Větší vliv v rámci EU

"Pro nás je to jasné, jsem pro to, aby Británie byla v EU," uvedl generální ředitel firmy Diageo Ivan Menezes. Diageo vyrábí značky jako Johnnie Walker, Dalwhinnie a Lagavulin. "Je lepší v rámci dohod o volném obchodu, pokud máte větší vliv, a EU větší vliv přináší," dodal.

Whisky je podle Svazu skotské whisky největším potravinářským vývozním artiklem Británie s hodnotou více než čtyři miliardy liber (139 miliard Kč). Přímo ve 115 palírnách ve Skotsku je zaměstnáno 10 000 lidí. Svaz vyjadřoval znepokojení již v roce 2014, v době hrozby nezávislosti Skotska na Británii. Bylo to rovněž kvůli přesvědčení, že být větší je lepší.

Britský premiér David Cameron chce uspořádat referendum o setrvání v EU již v červnu. Průzkumy zatím ukazují, že hlasování bude těsné.

Společný trh podporuje také hlavní konkurent Diagea, firma Pernod Ricard. "Pernod Ricard je proevropskou firmou a je pro liberalizaci obchodu po celém světě," říká ředitel firmy sídlící v Paříži Alexandre Ricard. Pernod Ricard vyrábí whisky The Glenlivet a Chivas Regal.

Náklady na odchod z EU je těžké spočítat, producenti whisky se však bojí mnohem více možného zpřetrhání obchodních vztahů Británie. Například dvě třetiny whisky, kterou vyváží Diageo, směřuje do rozvojových a rozvíjejících se zemí, jako je například Indie.

Dovozní cla na zahraniční vína a lihoviny v Indii patří mezi nejvyšší na světě, činí 150 procent. Svaz skotské whisky spolupracuje s EU při jednáních s indickou vládou o snížení daňové sazby, ale obává se, že jednání by mohl ochromit odchod Británie z EU, říká šéf svazu David Frost.

Frost se rovněž obává ochrany produktů. EU horlivě prosazuje politiku tzv. určení původu, takže šampaňské musí pocházet z francouzského regionu stejného jména, koňak ze stejného města a skotská musí být vyrobena ve Skotsku.

Euro nechtějí, levnější víno a pivo ano

Británie by v případě odchodu z EU musela uzavřít nové obchodní dohody se zbytkem Evropy. Tento proces by mohl trvat roky. Mohlo by to také znamenat opětovné vyjednání existujících dohod se zahraničními zeměmi, protože EU funguje jako jediný subjekt pro obchodní dohody a má dohody se zeměmi jako Jižní Korea, Mexiko a Kanada a jedná o dohodě s USA.

Británie má s EU smíšené vztahy od doby, kdy se v roce 1973 připojila k jednotnému trhu. Jednotlivé vlády prosazovaly obchodní výhody, avšak odmítaly myšlenku těsnější politické unie, včetně vstupu do schengenského prostoru nebo zavedení eura.

Když přijde na alkohol, je tu větší nadšení pro EU. Na jedné straně se britští pijáci zásobují levnějším vínem a pivem ve francouzských přístavech a mohou s alkoholem cestovat zpátky domů s malým nebo žádným omezením. Na druhé straně se Francie přetahuje se Spojenými státy o pozici největšího dovozce skotské.

"Odvětví pracovalo nesmírně tvrdě na odstranění bariér vstupu a opustit trh by mohlo způsobit všechny druhy problémů," říká Billy Walker z palírny BenRiach, jejíž 35letá whisky se prodává za 430 liber (téměř 15 000 Kč) za láhev a více než 95 produkce jde na vývoz. "Je mi jasné, že to není moudré."

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám