Hlavní obsah

Ropná čtyřka zmrazí těžbu, chce zastavit pokles cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá
Aktualizováno

Trojice klíčových členských států ropného kartelu OPEC (Saúdská Arábie, Katar, Venezuela) a Rusko se dohodly na zmrazení těžby této suroviny, a to na úrovni produkce z letošního ledna. Opatření má zabránit dalšímu poklesu cen ropy na světových trzích, kde je jí přebytek.

Foto: Andrea De Silva, Reuters

Těžební plošina. Ilustrační foto

Článek

„Zmrazení (objemu těžby) na lednové úrovni je pro trh dostačující,“ prohlásil po schůzce v Dauhá saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí.

„Nestojíme o výrazné výkyvy cen. Chceme uspokojit poptávku a chceme stabilní ceny ropy,“ dodal.

Ropná čtyřka také chce, aby stejný krok udělali i další přední producenti.

„Je to skutečně první rozhodnutí ohledně řízení dodávek, které bylo učiněno od listopadu 2014. A i když budou tací, kteří se to pokusí bagatelizovat a budou říkat, že to žádné snížení není, je to změna. Je to velká změna v dosavadní politice (producentů ropy),” řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Saúdská otočka

Jednání, které proběhlo za zavřenými dveřmi, naznačuje, že došlo ke změně postojů mezi klíčovými producenty této suroviny, uvedla BBC. Poukázala hlavně na postoj Saúdů, kteří byli dosud odhodlaní bránit svůj podíl na trhu bez ohledu na nízké ceny.

Někteří analytici ale mluví o určitém zklamání, protože očekávali, že se ropná čtyřka může dohodnout i na omezení těžby, což by do výše cen promluvilo výrazněji.

Saúdská Arábie a Rusko jsou dva největší producenti ropy na světě. Podle Mezinárodní energetické agentury Saúdové v lednu vyprodukovali 10,2 miliónu barelů za den, Rusko pak 10,9 miliónu barelů. Venezuela přidala 2,4 miliónu barelů a Katar 680 tisíc.

Severomořská ropa Brent se v úterý dopoledne prodávala za zhruba 34 dolarů za barel.

Ceny ropy za poslední rok spadly na nejnižší hodnotu za více než deset let, částečně díky růstu těžby v USA a rozhodnutí ropného kartelu OPEC zvýšit vývoz s cílem upevnit si tržní pozici. Na trhu tak vznikl citelný převis nabídky.

V posledních dnech ale ropa zdražovala, mimo jiné kvůli spekulacím, že přední světoví producenti suroviny by se přece jen mohli na snížení těžby dohodnout. Cena severomořské ropy Brent v úterý po začátku schůzky v Dauhá přidávala kolem šesti procent, po oznámení katarského ministra zisky trochu zmírnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám