Hlavní obsah

Státní dluh loni mírně stoupl na 1,673 biliónu korun

Aktualizováno

Státní dluh loni mírně stoupl o 9,3 miliardy korun na 1,673 biliónu korun, sdělilo v pátek ministerstvo financí. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu snaha prodat více státních dluhopisů, ty totiž stát nyní prodává často se záporným výnosem. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh ve výši zhruba 159 tisíc korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Před vytvářením a kumulováním rezerv peněžních prostředků, jsou-li spojeny s úrokovými náklady, jednoznačně preferuji aktivní zapojování maxima volných prostředků státu do centrálního systému řízení likvidity. Nevyužít však stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, by ale bylo chybou," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň dodal, že dodatečný příjem státního rozpočtu díky prodeji dluhopisů se záporným výnosem činil 413,7 miliónu korun.

Záporné výnosy u řady státních dluhopisů jsou podle odborníků způsobeny intervencemi České národní banky. Ta totiž kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Během celého roku 2014 státní dluh klesl meziročně o zhruba 20 miliard na 1,6637 biliónu korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám