Hlavní obsah

Třetina vín kontrolou inspekce neprošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) loni nevyhověla zhruba třetina hodnocených vzorků vín. Ve vinařském oboru loni pravomocně uložila pokuty za více než 19 miliónů korun, což je o 2,5 miliónu víc než v roce 2014. Inspektoři v loňském roce zkontrolovali 1557 vzorků, uvedl v pátek Bronislav Pavelka ze SZPI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Roste i počet správních řízení s firmami, která inspekce vede. Zatímco v roce 2012 jich bylo 124, která skončila sankcí, loni jich už bylo 352. Jména pokutovaných společností SZPI obvykle nezveřejňuje.

Přibývá i kontrolovaných vzorků vín. V roce 2012 jich bylo 888, loni už 1557. Nevyhovujících bylo 505, což znamená zhruba třetinu.

Celkově loni ve všech odvětvích uložila SZPI pravomocně pokuty za 140 miliónů korun, což je o 40 procent více než v roce 2014. Zhruba tři čtvrtiny pokut dostali obchodníci za různé prohřešky při prodeji potravin.

Inspektoři SZPI ročně udělají zhruba 35 tisíc kontrol potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů. Dvě třetiny jsou zaměřeny na maloobchod a zbývající část na výrobu potravin, velkosklady, celní sklady a na ostatní místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám