Hlavní obsah

Exekutoři vloni vybrali u penzistů téměř dvě miliardy korun

Exekucí na důchod v Česku dál přibývá. Týkaly se 80 tisíc penzí. Bylo jich tak o 4700 víc než na konci roku 2014. Za posledních deset let se počet zvedl 2,6krát. Z důchodů se vloni strhlo 1,84 miliardy korun. Prudce roste i množství exekučních a insolvenčních srážek z nemocenské a mateřské, sdělila Renata Provazníková z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet výplat důchodů s exekuční srážkou

Článek

Počet důchodů s exekuční srážkou se loni proti předloňsku zvedl o šest procent. ČSSZ strhávala peníze ze 79 991 penzí. Přibylo i případů, kdy peníze nebylo možné kvůli nízkému důchodu zabavit. Bylo jich zhruba o 2000 více než v roce 2014, tedy kolem 44 tisíc. Správa je tak jen evidovala.

„To však neznamená, že dluh zanikl. Pokud ho dlužník, tedy důchodce neuhradí jiným způsobem, ČSSZ výkon rozhodnutí stále eviduje. V okamžiku, kdy se dlužníkovi důchod zvýší nebo se u něj změní například počet vyživovaných osob, ČSSZ je povinna srážku zařídit," upřesnila Provazníková. Z důchodů se podle ní loni strhlo 1,84 miliardy korun. Spolu se srážkami z nemocenské a mateřské ČSSZ loni dlužníkům strhla a věřitelům vyplatila přes dvě miliardy korun.

Mimořádný příspěvek exekuci nepodléhá

Provazníková připomněla, že od ledna se parametry pro stanovení srážek z důchodů změnily, ČSSZ je proto od únorové splátky přepočítá a výsledek klientům oznámí. „Vzhledem ke zvýšení nezabavitelné částky a nízké lednové valorizaci důchodů se u většiny případů exekuční srážka mírně sníží," upřesnila. Zdůraznila, že únorový mimořádný příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun exekuci nepodléhá. Lidé ho tak dostanou celý.

Dluhy se splácejí ze starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. Přibývá lidí, kteří jdou do penze dokonce s několika exekucemi. Strhávání peněz a posílání věřitelům od zaměstnavatele přebírá právě ČSSZ. Vyrovnává například dluhy, které vznikly na prodejních zájezdech, při neplacení výživného, nesplácením půjčky či ručením za ni, na poplatcích za svoz odpadu, kvůli jízdě načerno či pokutám za parkování.

Rok201320142015
Počet srážek za celý rok61 74588 682132 206
Výše srážek (v mil. Kč)57,95121,68206,05
Zdroj ČSSZ

Výběr článků

Načítám