Hlavní obsah

Komerční bance mírně klesl zisk

Aktualizováno

Komerční bance loni klesl čistý zisk na 13,132 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta. Čisté provozní výnosy bance klesly o 1,8 procenta na 30,131 miliardy Kč. Vyplývá to z výsledků hospodaření, které banka ve čtvrtek zveřejnila na svém webu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čistý zisk připadající akcionářům banky loni dosáhl hodnoty 12,758 miliardy korun, zatímco v roce 2014 to bylo 12,954 miliardy. Odhady analytiků počítaly s meziročním růstem zisku na více než 13 miliard korun.

V posledním čtvrtletí loňského roku zaznamenala Komerční banka pokles čistého zisku na 2,941 miliardy korun z více než 3,3 miliardy korun v předchozím kvartálu. Bankovní skupině se ale ke konci roku dařilo zvýšit objem půjček poskytnutých zákazníkům na víc než 548 miliard korun. Bance rovněž přibylo klientů, zatímco stavy zaměstnanců se prakticky nezměnily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Poslední tři měsíce loňského roku ve výsledcích KB ukazují na zhoršení ekonomického vývoje v závěru roku nebo spíše na větší opatrnost v očekávání vývoje budoucího. To se projevilo vyššími čísly v položce odpisů a snížení hodnoty majetku a ve vyšší tvorbě rezerv a opravných položek ke špatným úvěrům," komentoval čísla analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Poslední kvartál tak vybočil z řady předchozích čtvrtletí a připravil trhům nemilé překvapení, byť i tak lze podle něj výsledky banky označit za celkově dobré.

Akcie KB po 09:00 na pražské burze poklesly o dvě procenta na 4933 korun.

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale. Té ve čtvrtém čtvrtletí stoupl čistý zisk o 19,5 procenta na 656 miliónů eur (17,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám