Hlavní obsah

Rekordní export. Zahraniční obchod skončil loni v plusu 149 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila za rok 2015 přebytkem 149,1 miliard korun, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Je to o 3,1 miliardy více než v roce 2014. Rekord zaznamenalo číslo exportu, který v přeshraničním pojetí narostl o 7,2 procenta na 3,89 biliónu korun.

Článek

„V roce 2015 extrémně nízká cena ropy, výborné podnikatelské podmínky a pozitivní trend průmyslové výroby napomohli českému zahraničnímu obchodu k přebytku ve výši 149,1 miliardy korun,”  zhodnotila analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Do zemí EU míří přes 83 procent vývozu

Nepříliš překvapivě vyvážela ČR loni především auta, ale také telekomunikační zařízení. Nejvíce zboží se exportuje do zemí Evropské unie, míří tam 83,3 procenta všech výrobků. Zásadně se propadl dovoz do Ruska, a to o 31 procent.

„Vývozci do Ruska se zjevně dokázali rychle přeorientovat na jiné trhy a ani téměř třetinový propad exportu z důvodu sankcí není na celkovém výsledku znát,” uvedl analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Na kladné bilanci se příznivě projevil především dovoz paliv. „Dovoz ropy klesl hodnotově o 48,7 procenta,” uvedl ČSÚ. Je to dáno především poklesem ceny suroviny na světových trzích. Naturálně se ropy dovezlo o 18,2 procenta méně.

Za poslední měsíc v roce skončila bilance s přebytkem 0,5 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 6,2 procenta. Analytici většinou předpokládali, že prosincová bilance skončí deficitem dvě až tři miliardy korun.

Rekord v exportu

Výrazně stoupl v roce 2015 vývoz českého zboží v přeshraničním pojetí, meziročně o 7,2 procenta. Za hranice šlo zboží v hodnotě 3,89 biliónu korun. Dovoz loni narostl o osm procent. V tomto pojetí se počítá pohyb zboží přes české hranice bez ohledu na to, kdo s ním obchoduje.

V klasickém pojetí, kdy se sleduje obchod mezi českými a zahraničními subjekty, stoupl vývoz o 6,5 procenta a dovoz o 6,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám