Hlavní obsah

Nezaměstnanost v lednu stoupla na 6,4 procenta

• Aktualizováno
Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 6,4 procenta z 6,2 v prosinci 2015. Uchazečů o práci bylo celkem 467 403. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé 107 779, což je nejvíce za leden od roku 2008. Oznámil to v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence. Přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ řekla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

„V meziročním srovnání ale stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu – počet uchazečů o zaměstnání klesá a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za prosinec 2015, společně s Německem absolutně nejnižší nezaměstnanost v EU. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

V nadcházejících měsících by měla nezaměstnanost s největší pravděpodobností stagnovat nebo, s rozjezdem jarních sezónních prací, opět klesat. V této souvislosti očekává úřad práce také nárůst volných pracovních míst. Totéž předpokládají i ekonomové.

„Za lednovým zvýšením nezaměstnanosti stály primárně sezónní faktory. Mírný nárůst podílu nezaměstnaných osob je pouze dočasný a po odeznění negativní sezonnosti se začne nezaměstnanost opět snižovat. První pokles by mohl přijít již v únoru a následně během jarních měsíců,” řekl ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Nejnižší nezaměstnanost mají okresy Praha-východ (2,7 procenta), Rychnov nad Kněžnou (3 procenta) a Mladá Boleslav (3,6 procenta).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo větší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (11,7 procenta), Most (11,3 procenta) a Karviná (11,1 procenta).

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí Češi pracují stále méně

Zaměstnanost mladých lidí ve věku 15 až 24 let od roku 1993 soustavně klesá a v současnosti je jedna z nejnižších v celé EU. Vyplývá to z ve středu zveřejněné...

Výběr článků

Načítám