Hlavní obsah

Japonští výrobci autosoučástek dostali za kartel třímiliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie ve středu uložila japonským výrobcům Mitsubishi Electric a Hitachi pokutu v celkové výši téměř 138 miliónů eur (3,7 miliardy Kč). Firmy se podle Evropské komise tajně domlouvaly na cenách automobilových alternátorů a startérů, a porušovaly tak unijní pravidla o ochraně hospodářské soutěže.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

Kartelu se zúčastnil také druhý největší světový výrobce součástí pro automobilových průmysl Denso. Pokutu však nedostal, protože komisi na kartel upozornil.

Kartel fungoval od září 2004 do února 2010. Vyšetřování komise zjistilo, že firmy byly v té době v pravidelném kontaktu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Domlouvaly se mimo jiné na tom, jak budou odpovídat na nabídková řízení některých automobilek, především na tom, s jakou cenou do veřejné soutěže půjdou a kdo by měl kontrakt vyhrát. Také si vyměňovaly některé citlivé informace, například o obchodní strategii nebo o cenách, uvedla komise na webu.

Firmy účast v kartelu přiznaly, načež jim komise snížila pokutu o deset procent. Mitsubishi Electric má tudíž zaplatit 110,9 miliónu eur. Hitachi dostal pokutu 26,8 miliónu eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám