Hlavní obsah

Írán po zrušení sankcí chce zvýšit vývoz ropy

Aktualizováno

Írán se po zrušení sankcí chystá zvýšit vývoz ropy o půl miliónu barelů denně, oznámil náměstek iránského ministra průmyslu Amir Husajn Zamaninía. Prohlášení přišlo jen několik hodin poté, co USA a EU v sobotu oznámily, že ruší sankce vůči Íránu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Na světových trzích jsou dlouhodobě ceny ropy na rekordních minimech.

Článek

Američané a Evropané tak reagovali na zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii, že Teherán dodržuje závazky z dohody o íránském jaderném programu, kterou minulý rok uzavřel se šesti mocnostmi.  Současně se uvolnila řada protiíránských sankcí uplatňovaných OSN.

Na trhu s ropou již delší dobu převládá nabídka nad poptávkou. Ceny jsou dlouhodobě na rekordních minimech, tento týden klesly poprvé za 12 let pod 30 dolarů za barel. Již loni po oznámení červencové dohody šesti mocností s Íránem o omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání sankcí zaznamenaly světové ceny ropy výrazný pokles.

Těžba ropy v Íránu vlivem sankcí uvalených západními zeměmi kvůli teheránskému jadernému programu klesla ze zhruba čtyř miliónů barelů denně o jeden milión barelů. Vývoz se pak od roku 2012 snížil o polovinu na více než jeden milión barelů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám