Hlavní obsah

Aerolinky si účtují za pracovní pohovor 60 eur

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory ve Španělsku protestují proti praktikám nízkonákladových aerolinek Air Europa Express, které údajně při náboru letušek, stevardů i pilotů požadovaly od uchazečů platbu 60 eur (1620 korun). Podle odborů nelegální poplatek zneužívá vysoké nezaměstnanosti v zemi. Píše o tom španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Platba 60 eur je podmínkou hodnocení uchazečů, které probíhá tento týden v jednom hotelu ve Valencii, uvedla odborová organizace mateřských aerolinek Air Europa.

Vznikající nízkonákladová Air Europa Express se chystá přijmout sto pilotů a 150 letušek a stevardů.

Odbory vyjádřily proti „hanebnému poplatku“ kategorický protest. Podle nich je v rozporu s právy uchazečů na trhu práce a navíc zneužívá situace, kdy jsou ve Španělsku čtyři milióny nezaměstnaných, tedy více než pětina aktivní populace.

Stížnost na pobočku úřadu práce ve Valencii podalo také sdružení pilotů COPAC. Firma podle něj porušuje zákon o zaměstnanosti i jeden z článků španělské ústavy, dodává El País.

Reklama

Výběr článků

Načítám