Hlavní obsah

Průmysl v listopadu zrychlil růst, táhla ho hlavně výroba aut

Novinky, tov
Aktualizováno

Průmyslová produkce v Česku loni v listopadu meziročně vzrostla o 5,7 procenta po říjnovém růstu o 3,8 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Růst táhnou i nadále hlavně automobilky, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Listopad měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění o vliv pracovních dnů průmysl rostl meziročně o 3,2 procenta.

Výroba motorových vozidel rostla meziročně o 17,4 procenta, rostla i produkce plastových a gumových výrobků (o 12 procent) a kovových výrobků (o 6,6 procenta).

Naopak klesla produkce chemických látek a výroba elektřiny. „Růst 5,7 procenta byl dosažen i přes výpadek produkce tří bloků dukovanské jaderné elektrárny a litvínovské rafinerie,” upozornil analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 10,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 1,2 procenta, uvedli statistici.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v listopadu meziročně zvýšil o 3,7 procenta a jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 3,6 procenta na 32 165 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám