Hlavní obsah

ČEZ chce koupit německé větrné elektrárny za miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po investici do německého výrobce baterií Sonnenbatterie chystá největší tuzemská energetická společnost ČEZ nákup některého z německých větrných parků. Pro vyhledání vhodných investic si ČEZ najal německý fond Aquila Capital. Informovala o tom v pondělí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Objem investic se může v rámci této spolupráce pohybovat v řádu jednotek stovek miliónů eur (100 mil. eur je 2,7 mld. Kč) v horizontu pěti let,” uvedla Půlpánová.

„Celková kapacita by mohla být kolem 120 MW, záleží na kvalitě projektů, které nám Aquila Capital bude schopna vyhledat. V tuto chvíli již máme první nabídku na cca 30 MW projekt, kterou budeme analyzovat,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize zahraničí.

Jednat se podle něj může o koupi podílu v některé z již provozovaných větrných farem i o projekty před výstavbou se schválenou formou podpory.

„Investice do obnovitelných zdrojů a decentralizované energetiky je jedním z pilířů strategie ČEZ. Soustředíme se na země, které jsou nám po všech stránkách blízké, a v Německu vidíme velký potenciál,“ dodal Pleskač.

Vedle investice do Sonnenbatterie, světové jedničky ve výrobě bateriových systémů skladování energie, loni dceřiné firmy ČEZ, koupila také podíl ve firmě Sunfire, která pracuje na technologii přispívající ke snižování emisí CO2 a zabývá se vývojem a výrobou syntetických pohonných hmot. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám