Hlavní obsah

Růst platů v Česku mohou brzdit přistěhovalci, zní z ČNB

Novinky, tov

Růst mezd v Česku může být v budoucnu pomalejší, než by odpovídalo mimořádně svižnému růstu ekonomiky - a to kvůli sílící konkurenci pracovníků ze zahraničí. Riziko zmiňuje zápis z posledního jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), který v pondělí zveřejnila na svém webu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Bylo opakovaně řečeno, že se robustní ekonomický růst bude promítat do pokračujícího růstu mezd, což bude přispívat ke generování dalších domácích poptávkových inflačních tlaků. Na druhou stranu zaznělo, že existuje riziko, že růst mezd by mohl být v budoucnu potlačen přísunem zahraničních pracovníků,“ píše se v zápisu z jednání rady ČNB z poloviny prosince.

Od ledna do konce září stoupla česká ekonomika meziročně o 4,4 procenta. Růst ekonomiky tak byl nejvyšší od roku 2007 a po Maltě druhý nejvyšší v EU, uvedl minulý týden Český statistický úřad (ČSÚ).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 3,8 procenta na 26 072 korun. Po odečtení inflace vzrostla reálná mzda o 3,4 procenta.

Podle bankéřů rychlému růstu tuzemské ekonomiky výrazně pomohl propad cen ropy, který zvýšil reálný disponibilní důchod. Zjednodušeně řečeno, lidem díky meziročnímu zlevnění pohonných hmot téměř o 18 procent zbylo víc peněz na útratu za jiné zboží a služby.

Intervence ještě rok

Rychlý růst české ekonomiky přitom bankéři označili jako „udržitelný“. „Hodnota korigované inflace bez pohonných hmot na úrovni 1,3 procenta nesvědčí o tom, že by v současnosti docházelo k přehřívání české ekonomiky,“ uvádí zápis.

Vedení ČNB v prosinci znovu potvrdilo závazek centrální banky pokračovat v případě potřeby v intervencích na devizovém trhu s cílem udržovat kurz koruny poblíž hladiny 27 korun za euro. „Většina členů bankovní rady se shodovala, že jeho ukončení se pravděpodobně nachází okolo konce roku 2016,“ píše se v zápise. Zazněl však i názor, že intervence skončí až na začátku roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám