Hlavní obsah

Po zvýšení úrokových sazeb zlato dále spadlo

Cena zlata poklesla poté, co americká centrální banka oznámila zvýšení úrokové sazby o 0,25procentního bodu. Od otevření trhů ve čtvrtek poklesla cena za troyskou unci o více než procento na 1067 dolaru. Od začátku roku ztratilo zlato deset procent na své hodnotě, uvedla agentura Reuters.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Investiční zlato

Článek

Ještě koncem ledna se prodávalo za 1293 dolaru. Při aktuálním propadu ale zatím ještě nedosáhlo letošního minima z počátku prosince, kdy se propadlo na 1055 dolaru.

Zlato během letoška svou cenu ztrácelo právě kvůli očekávanému zvýšení úrokových sazeb. Spekulovalo se, že k tomuto kroku se uchýlí Fed už v polovině roku. Těsně před zveřejněním sice jeho cena stoupla o 1,2 procenta, ale po uvedení změn začalo oslabovat.

Na ceně ztrácely i další drahé kovy, paladium kleslo o tři procenta na 552 dolary za troyskou unci a stříbro a platina ztratily procento.

Vývoj se dal předpokládat

Agentura Reuters citovala obchodníka s drahými kovy z Hongkongu, podle něhož se pokles ceny zlata dal předpokládat. „Dnes ráno je to více o dolaru,“ řekl. Americká měna po zvýšení úrokových sazeb na asijských trzích posiluje, což vede k poklesu ceny zlata. Index dolaru v koši šesti hlavních měn stoupl ve čtvrtek o procento.

„Zlato reagovalo po mnoho měsíců mimořádně citlivě na měnovou politiku,“ uvedl analytik HSBC James Steel. „Zvýšení sazeb může nakonec vyčistit stůl a odstranit nejistotu býčího trhu ohledně sazeb.“ I podle něj má na pokles ceny zlata vliv především posilování dolaru, protože změna sazeb byla tak mírná, že zlatu ponechala některé jeho výhody.

Zlato se považuje za investiční jistotu, ale dlouhodobě nepřináší vysoké zisky. Od roku 1980 v osmdesátých a devadesátých letech až na drobné výkyvy jeho cena dlouhodobě klesala až na tři sta dolarů za troyskou unci. Růst začalo v novém tisíciletí, ale až v době hypoteční krize se dostalo na ceny z let 1980 až 1981, kdy se prodávalo za více než 600 dolarů. Za krize představuje  jistotu, a proto jeho cena dále stoupala, až se v roce 2011 vyšplhala nad 1800 dolarů za unci. Od poloviny roku 2012 jeho cena téměř nepřetržitě klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám