Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude až o 40 miliard nižší než plán, odhaduje ministerstvo

Aktualizováno

Rozpočet v letošním roce skončí s deficitem 60 až 70 miliard korun. Schválený byl přitom ve výši 100 miliard korun. Hospodaření státu pomáhá dočerpávání peněz z evropských fondů i oživení ekonomiky. Vyplývá to z odhadů ministerstva financí a vyjádření ekonomů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu leden-listopad

Článek

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 29,5 miliardy korun z říjnových 29,1 miliardy korun. Na úterním setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo financí uvedlo, že jde o nejlepší listopadový výsledek hospodaření od roku 2008.

"Za celý rok by měl být schodek 60 až 70 miliard korun," sdělilo poté na dotaz ČTK ministerstvo.

Pomáhají peníze z Bruselu i oživení ekonomiky

Schválený rozpočet přitom letos počítá s deficitem 100 miliard korun. Že bude nakonec schodek nižší, předpokládají i ekonomičtí analytici.

Loni stát hospodařil se schodkem 78,8 miliard korun, schválený byl 112,8 miliard. Pro příští rok schválila vláda rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Většímu nárůstu schodku ke konci listopadu zamezil podle analytika Komerční banky Marka Dřímala další příliv evropských peněz a dobrý výkon ekonomiky. Podle něj by za celý rok mohl být deficit rozpočtu dokonce jen 50 miliard korun.

"Prosinec na příznivém saldu státního rozpočtu mnoho nezmění. Není nereálné uvažovat, že bude za celý rok stát hospodařit s 50miliardovým, tedy polovičním schodkem proti schválenému rozpočtu," uvedl i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Celkové příjmy rozpočtu stouply v listopadu meziročně o 95,9 miliardy na 1099,6 miliardy korun. Na tom se podílely zejména příjmy z EU fondů, které vzrostly meziročně o 56,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně inkasa na sociální zabezpečení meziročně stouply o 39,8 miliardy na 895,8 miliardy korun.

Na dávkách o deset miliard víc

Podle ministerstva financí výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 11,4 procenta na 79,3 miliardy Kč, a jsou tak za 11 měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 3,4 miliardy na 216,8 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s poklesem o 0,9 miliardy korun. DPH je současně hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům. Ty by tak podle odhadu MF měly na konci roku dostat více, než počítaly plány úřadu.

Celkové výdaje rozpočtu stouply meziročně o 56,5 miliardy na 1129,1 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 456 miliard korun, což je meziroční růst o 10,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám