Hlavní obsah

Stát dostal zaplaceno 790 miliónů za historický komplex v centru Prahy

Za areál bývalého kláštera na náměstí Republiky v Praze, který stát vydražil na konci září, zaplatila firma Lagerris. Informoval o tom v pondělí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Areál firma vydražila za 790 miliónů korun. Navíc státní rozpočet obdrží i 31,6 milionu korun daně z nabytí nemovitých věcí, celkem tak připadne do rozpočtu 821,6 miliónu korun.

Foto: ÚZSVM

Stát prodal areál budov na náměstí Republiky za 790 miliónů

Článek

„Jsem velmi ráda, že se prodej areálu úspěšně uzavřel. Jedná se o rekordní částku z prodeje nemovitostí za celou historii našeho úřadu," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Při dražbě kupce zastupoval advokát Josef Hlavička z kanceláře Havel, Holásek & Partners. Ten tehdy uvedl, že kupcem je zahraniční společnost. Podle obchodního rejstříku ovládá pražskou akciovou společnost Lagerris firma HHP SE-ready sídlící na stejné adrese. Ta má akcie na majitele. Členem představenstva HHP je David Neveselý, partner v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veřejná dražba areálu budov bývalého kláštera (na snímku ze 17. srpna 2015) na náměstí Republiky v Praze se uskuteční 30. září 2015.

Veřejná dražba proběhla přímo v prodávaném areálu a zúčastnili se jí tři zájemci. Lhůta pro splacení vydražené částky byla stanovena na 60 dnů. „V nejbližší době proběhne zápis do katastru nemovitostí, fyzické předání budov novému majiteli a další potřebné administrativní úkony," uvedl úřad.

Z budovy může být hotel

O prodeji těchto budov rozhodla na začátku letošního dubna vláda. V prostorách bývalého barokního kláštera sídlilo regionální pracoviště ÚZSVM pro střední Čechy. Loni se v rámci úsporných opatření přemístilo do ústředí úřadu na Rašínově nábřeží v Praze 2.

Komplex tvoří dvě budovy, které stojí na parcelách o rozloze 3000 metrů čtverečních. Za jeden metr tak budoucí majitel zaplatí zhruba 263 000 korun, což je víc než dosud rekordních 243 000 korun za pozemek na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice. Tam však šlo o nezastavěný pozemek v proluce.

Celková podlahová plocha obou budov u Hybernie je 7964 metrů čtverečních, za jeden metr je tak cena zhruba 99 200 korun.

V plánu je další stěhování úřadů

O budoucím využití ještě není podle dřívějšího vyjádření Hlavičky detailně rozhodnuto. „Budova má různá využití - dá se použít na hotel, na konferenční místnosti a podobně. Zatím je předčasné cokoliv dalšího říkat. Musí se také zjistit, jaký názor budou mít například památkáři. Na základě toho se stanoví další využití," uvedl na konci září. Podle něj však budova zcela jistě potřebuje zásadnější rekonstrukci.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má na starosti vedle hazardu právě majetek státu, dříve v rozhovoru pro Novinky uvedl, že by stát měl v prodejích některých historických budov pokračovat a úředníky přestěhovat do modernějších budov, které jsou levnější na provoz.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám