Hlavní obsah

Drony pomáhají v Česku kontrolovat vedení vysokého napětí

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dron, jakožto novodobý fenomén, má další způsob použití. Společnost ČEPS, která se stará o elektroenergetickou přenosovou soustavu v České republice, začala pomocí speciálních bezpilotních letounů kontrolovat stav vedení nejvyššího napětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Drony monitorují elektrické vedení

 
Článek

Drony ČEPS používá zejména v mimořádných situacích, například při poruchách či namátkových kontrolách. Nová možnost kontroly vedení prý znamená pokrok v bezpečnosti provozu soustavy. Zejména kvůli tomu, že nová technologie dovolí provádět prohlídky za plného provozu.

Foto: ČEPS

Dron pro kontrolu vysokého napětí

Firma za krátkou dobu, co bezpilotní letouny používá, odhalila jejich pomocí už několik závad. „Například poškození ocelových konstrukcí, rozpletení lanového vodiče, znečištění nebo jiné poškození izolátorů,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Peterová.

Drony si firma nechala vyvinout na zakázku. „Na dron se umístí kamera, která snímá průběh letu. S pozemní stanicí je spojená video vysílačem, který slouží pro přenos obrazového výstupu,“ sdělila Peterová s tím, že letoun ovládají vždy dva lidé - pilot a obsluha kamery.

Kontrola jednoho stožáru prý trvá přibližně deset minut, přičemž plně nabitý dron vydrží létat nejvýše 15 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám