Hlavní obsah

Turci sestřelením ruské stíhačky riskují, na Moskvě jsou energeticky závislí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napětí mezi Ruskem a Tureckem ohrožuje ekonomické vztahy obou zemí, především na poli energetiky, píše server Politico.eu. Turecko odebírá téměř 60 procent plynu z Ruska a země se chystají společně budovat plynovod či jadernou elektrárnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odkud Turecko odebírá plyn

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý varoval Turecko, že sestřelení ruské stíhačky Su-24 bude mít „vážné dopady“ na vzájemné vztahy. [celá zpráva]

Moskva s Ankarou jedná o postavení plynovodu Turkish Stream, ruská firma Rosatom už uzavřela smlouvu o stavbě první jaderné elektrárny v Turecku.

Premiér Dmitrij Medveděv podle agentury TASS ve středu varoval, že incident může vést k zastavení celé řady významných společných projektů a k vyklizení pozic turecké produkce na ruském trhu.

„V tomto novém kontextu se dá čekat odklad, či dokonce zrušení projektu Turkish Stream,“ řekl serveru Simone Tagliapietra, odborník na energetiku bruselského think-tanku Bruegel.

Potřebují se navzájem

Turecko dováží z Ruska 57 procent své spotřeby zemního plynu. Druhým největším dodavatelem je Írán, odkud bere pětinu plynu. „Vzhledem k tomu, že Írán nedávno uzavřel s Ruskem obří obchodní dohodu za pět miliard dolarů, není moc pravděpodobné, že by v případě problémů Írán chvátal s pomocí Turecku,“ píše v komentáři server Zerohedge.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trasa letu ruského Suchoje Su-24, jak ji zveřejnilo ruské ministerstvo obranyVideo: Reuters

Ve středu měl letět do Istanbulu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, na programu bylo i jednání o energetických otázkách. Jeho cesta ale byla po incidentu zrušena.

Případné zastavení dodávek plynu by ale ekonomicky bolelo i Gazprom a přes daňové příjmy i celé Rusko. Turecko je totiž druhým největším odběratelem ruského plynu po Německu.

Moskva peníze za plyn potřebuje, ve středu navíc oznámila přerušení dodávek Ukrajině. [celá zpráva]

Zdroje ruského listu Kommersant v Gazpromu možnost vypnutí dodávek plynu do Turecka nepřipouštějí, protože ruský monopol by poškodil svou pověst spolehlivého dodavatele. „Embargo na dodávky do Turecka by v Evropské unii vyvolalo hysterickou reakci,” citoval Kommersant ruské experty.

Hrozí uzavření Bosporu?

List naopak označil za ohrožený zmíněný projekt stavby jaderné elektrárny. Ohrožena je prý i plavba ruských lodí úžinami z Černého moře, i když podle mezinárodních dohod mohou být průlivy uzavřeny jen v případě války, které se Turecko přímo účastní. Uzavření průlivů Dardanely a Bospor by pro Moskvu bylo katastrofou, protože tudy prochází značná část ruského exportu z černomořských přístavů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky pátrají po sestřeleném Su-24Video: Reuters

Zatím jedinou reakcí je rozhodnutí ruské zemědělské inspekce Rosselchoznadzor o zákazu dovozu drůbežího masa z produkce jednoho z tureckých podniků. Podle prohlášení ruských úřadů ale krok se sestřelením ruského letadla nijak nesouvisí.

Turecko bylo v posledních letech také oblíbeným cílem ruských turistů. Zhoršení vztahů by mohlo jejich počty snížit. Dopad může být o to výraznější, že turisté z Ruska nechtějí kupovat letecké zájezdy po nedávné havárii ruského letadla při letu z Šarm-aš Šajchu do Petrohradu, kde je silné podezření na teroristický útok ke kterému se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Turci sestřelili ruský bombardér

Ruský stíhací bombardér Suchoj Su-24 se v úterý zřítil v Sýrii u tureckých hranic, uvedla stanice CCN Türk. Podle ní byl letoun sestřelen, když narušil turecký...

Výběr článků

Načítám