Hlavní obsah

Británie se odklání od „špinavého”uhlí. Elektrárny chce zavřít do deseti let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední britské uhelné elektrárny by měly ukončit provoz do roku 2025. Klíčovým zdrojem pro výrobu elektřiny bude plyn. Vyplývá to z nové energetické strategie britské vlády, kterou ve středu představí ministryně energetiky Amber Ruddová.

Foto: Profimedia.cz

Uhelná elektrárna v Anglii

Článek

Spoléhat se v energetice na uhlí, které znečišťuje životní prostředí, je podle britské ministryně „perverzní“. Ve svém projevu podle BBC Ruddová označí za hlavní zdroj budoucnosti zemní plyn. V roce 2023 by měl být provoz uhelných elektráren v Británii výrazně omezen a o dva roky později mají být odstavené úplně všechny.

Ekologické organizace ve Velké Británii rozhodnutí vítají, kritizují ale rozhodnutí klást důraz na plyn místo obnovitelných zdrojů, jako větrných a přílivových elektráren.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jaderná energie je bezpečná

V současnosti Velká Británie vyrábí z uhlí 28 procent elektřiny. Pro srovnání, Česko loni vyrobilo z hnědého uhlí 42 procent elektřiny.

„Potýkáme se s dědictvím podinvestovaných a stárnoucích (uhelných) elektráren. Ty musíme nahradit jinými zdroji, které jsou spolehlivé, ekonomicky výhodné a pomohou snížit emise“.

Za nadále „životně důležitý zdroj“ má ministryně označit také jadernou energii.

„Odpůrci jaderné energie nerozumí vědě. Je to bezpečný a spolehlivý zdroj,“ uvedla Ruddová. Britové tedy nehodlají následovat příkladu Němců, kteří po havárii v japonské Fukušimě rozhodli zavřít poslední jadernou elektrárnu do roku 2022. I Němci se částečně odklánějí od používání uhlí, v příštích letech plánují odstavit několik nejstarších elektráren.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci i ekologové kritizují prolomení limitů

Pondělní rozhodnutí vlády umožnit prolomení těžebních limitů hnědého uhlí na dole Bílina v Ústeckém kraji kritizují odborníci na zdraví a životní prostředí....

Výběr článků

Načítám