Hlavní obsah

Temelín vyrábí elektřinu už patnáct let

Právo, Vladimír Vácha

Už patnáct let vyrábí elektřinu nejvýkonnější český energetický zdroj Jaderná elektrárna Temelín (JETE). První ze dvou jaderných reaktorů nastartovala ráno 6. října 2000. Jak zdůrazňuje mluvčí elektrárny Marek Sviták, od zahájení provozu nedošlo v elektrárně Temelín k žádné události, kterou by mezinárodní stupnice INES hodnotila jako nehodu či havárii.

Foto: Václav Brom

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

V radiační ochraně patří Temelín k absolutní světové špičce a dosahuje téměř desetkrát lepších výsledků, než je světový průměr. Přesto během patnácti let doprovázely jeho provoz nejen neustálé diskuse a z počátku i aktivní protesty především hornorakouských odpůrců jaderné energie, ale i mezinárodní prověrky, odlaďování provozu i posilování bezpečnosti v reakci na tragédii v japonské Fukušimě.

Zřejmě nejčastěji zmiňované slovo v souvislosti s JETE v první polovině jejího, dosud patnáctiletého provozního života bylo slovo turbína.

„Ty temelínské jsou prototypové zařízení, jsou jediné svého druhu, které byly vyrobeny. Všechny jejich dětské nemoci jsme museli postupně řešit a jinak než provozem je odzkoušet a odladit nešlo. Věřím, že se po výměně rotorů a dořešení některých technických detailů dostaneme ke klidnějšímu provozu,“ hodnotil Právu jejich dosavadní funkčnost ředitel elektrárny Bohdan Zronek.

Foto: Václav Brom

Nové rotory přinesou o dvě procenta vyšší výkon druhého bloku.

Právě kvůli turbíně musela elektrárna své bloky několikrát odstavovat. V roce 2006 bylo turbosoustrojí prvního bloku provozováno nějaký čas na sníženém výkonu. Podle Zronka, který tehdy postupně procházel všemi funkcemi na blokové dozorně, to byla náročná doba. Na druhou stranu přinesla i obrovské zkušenosti, z nichž nyní management čerpá.

Zvýšili výkon o desetinu

Postupem času se podařilo provoz největších českých turbín odladit a s využitím projektových rezerv dokonce zvýšit výkon elektrárny o deset procent, tedy o 196 MWe.

„Jako bychom v Temelíně postavili nový uhelný blok. Přitom jsme pouze lépe využili stávající zařízení. Naší hlavní prioritou je ale bezpečnost a zejména v této oblasti jsme v posledních letech významně posílili,“ zdůraznil ředitel a jako příklad uvedl rozšíření možností elektrického napájení nebo chlazení reaktoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám