Hlavní obsah

Ceny ve slovenských obchodech budou kontrolovat hlídky důchodců

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Důchodci mají na Slovensku vytvořit monitorovací hlídky a sledovat ceny potravin v obchodech. Po lednovém snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny budou rovněž sledovat dvojí zobrazování cen, které mají ukázat, zda obchody zlevnily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Očekávám od seniorů, že budou vykonávat standardní občanskou kontrolu v obchodech,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Slovenská vláda rozhodla o snížení DPH ze současných 20 na 10 procent u chleba, másla, mléka, vybraných druhů masa a ryb. Obchodníci budou u zmíněných potravin povinně uvádět ceny před snížením DPH a po snížení daně. Toto opatření má platit do poloviny příštího roku.

Dvojí ceny zažilo Slovensko naposledy před sedmi lety při přechodu na euro.

Na zavedení dvojích cen se dohodli zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků s vládou premiéra Fica a příslušné memorandum podepsali ve středu. Stát chce tímto způsobem zajistit, aby se nižší sazba DPH promítla do cen.

Dobrovolníků bude dost, tvrdí sdružení

Jednota důchodců Slovenska plánuje vyslat do prodejen dvoučlenné hlídky, které budou zapisovat ceny do formulářů. Následně po lednovém snížení DPH na vybrané potraviny mají tyto hlídky sledovat pokles cen v obchodech. Předseda Jednoty důchodců Slovenska Ján Lipiansky se nedostatku dobrovolníků neobává. „Po celém Slovensku máme tisíc základních organizací,“ uvedl.

Snížení DPH na některé potraviny přivítali i obchodníci. „Vítám rozhodnutí vlády, máme jednu z nejvyšších sazeb DPH v Evropě. Chci ujistit spotřebitele, že v obchodě se ceny sníží," řekl šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Pavol Konštiak.

Opozice kritizuje, že v seznamu potravin se sníženou DPH nejsou například brambory, cibule, zelí nebo vejce, které tvoří značné procento nákupu potravin ve slovenských rodinách. „Mrzí mě, že v seznamu chybí potraviny typické pro slovenskou kuchyň,“ uvedl poslanec hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Hraško.

Reklama

Výběr článků

Načítám