Hlavní obsah

Třetina hospod značí alergeny chybně nebo vůbec, zjistila inspekce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než třetina kontrolovaných restaurací a hospod chybovala při označování alergenů v jídle nebo povinnou informaci neposkytuje vůbec. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inspektoři letos v červenci a srpnu provedli 114 kontrol u provozovatelů společného stravování. Vedle restaurací a pivnic se zaměřili také na cukrárny, vinárny nebo čerpací stanice.

"Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37 procent kontrolovaných provozoven společného stravování," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé pokrmy inspekce analyzovala ve své laboratoři. Přítomnost nedeklarovaných alergenů testy odhalily u 11 vzorků. Nejčastěji šlo o celer, dále například hořčici, vejce, mléčné bílkoviny a arašídy. Přítomnost celeru a hořčice neuvedl prodejce například u italského salátu, u domácího malinového koláče zase chyběla informace o použitých vejcích.

"Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace," zdůraznil Kopřiva.

Povinnost viditelně zpřístupnit spotřebiteli snadno čitelnou informaci o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů ukládá od loňského prosince zákon o potravinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám