Hlavní obsah

Cena nafty poprvé od února klesla pod 30 korun

Průměrná cena nafty v Česku v pondělí poprvé od letošního února klesla pod 30 korun. Litr dieselu se prodává v průměru za 29,96 Kč, benzín za 32,21 Kč. Cena nafty klesla pod 30 korun za litr ve většině krajů - výjimkou jsou Praha, Vysočina, Jihomoravský, Středočeský a Plzeňský kraj. Sdělila to společnost CCS, která vývoj cen pohonných hmot sleduje. Důvodem je nízká cena ropy na světových trzích.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Řidiči mají letos v létě mimořádný důvod k radosti, ceny pohonných hmot totiž stále padají," uvedl generální ředitel CCS Jan Polívka. Tak výrazně ceny pohonných hmot spadly podle něj naposledy letos v únoru, kdy průměrná cena nafty byla 29,96 Kč/l a za Natural platili řidiči 29,83 Kč/l.

Podle firmy Colosseum ale brání většímu poklesu, který by odpovídal rekordně levné ropě, snaha rafinerií i čerpacích stanic udržet si nadprůměrné marže. Například marže Unipetrolu se vyšplhala v letošním druhém čtvrtletí až na 5,3 USD za barel, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 0,5 USD za barel.

Maloobchodní marže tuzemských pumpařů se v dlouhodobém průměru pohybují okolo 2,4 Kč za litr u benzínu a 3,8 Kč za litr u nafty. Aktuálně, podle údajů z minulého týdne, je to ale 4,5 Kč/l u nafty a u benzínu 2,6 Kč/l.

Od minulého týdne do pondělka ale ceny ropy získaly téměř 20 procent a oživily z minima za šest a půl roku. Na ně sestoupily během devítitýdenního poklesu, kdy se propadly zhruba o třetinu.

V úterý se však vývoj obrátil a ceny ropy znovu výrazně klesly. Trh srazila zpráva o poklesu průmyslové aktivity v Číně, která je největším světovým spotřebitelem energetických surovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám