Hlavní obsah

Německo potřebuje pro běžence v přepočtu až 89 miliard korun

Berlín

Německo bude potřebovat pro příští rok částku ve výši mezi 1,8 miliardy až 3,3 miliardy eur (49 miliard až 89 miliard Kč), aby zvládlo příliv běženců. Z peněz by se platily všechny sociální náklady spojené s migranty a jejich integrace na pracovním trhu. Tvrdí to německá ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová. V roce 2019 tyto náklady vzrostou prý až na sedm miliard eur (189 miliard korun).

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Odhady počtu běženců v Německu se neustále zvyšují.

Článek

Ministryně už informovala svého vládního kolegu, ministra financí Wolfganga Schäubleho. Požadovaná částka ho prý nijak výrazně nepřekvapila. Rozhodující pro její konečnou výši budou nadcházející jednání o státním rozpočtu na rok 2016.

Podle dosavadních prognóz přibude v Německu příští rok 240 až 460 tisíc lidí, kteří budou oprávněni přijímat nějakou formu sociální pomoci. Týkat se to bude především lidí hledajících práci. Asi 175 až 335 tisíc z nich bude schopno si práci skutečně najít. Na rok 2019 odhady počítají až s miliónem lidí s nárokem na pomoc v sociální nouzi.

"I my z toho ale budeme něco mít," zdůraznila Nahlesová. "Na přistěhovalectví jsme totiž odkázaní," dodala. Už dnes podle ní některé regiony Německa pociťují výrazný nedostatek pracovních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám