Hlavní obsah

V Aténách po měsíci otevřela burza a zažila volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akcie na burze v Aténách klesly po jejím otevření po pětitýdenní nucené přestávce o 23 procent. Akcie čtyř velkých bank klesly o 30 procent, což je jejich denní limit, informuje BBC.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Burza v Aténách

Článek

Procentní propad je rekordní. Byl by zřejmě ještě hlubší, kdyby burza nezavedla denní limit. Na ten narazily akcie všech čtyř největších řeckých finančních ústavů - Piraeus Bank, National Bank, Alpha Bank a Eurobank. Akcie bank tvoří asi pětinu hlavního indexu Aténské burzy, dodává BBC.

O 23 procent také klesly akcie řecké loterijní společnosti OPAP, ve které vlastní podíl čeští miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc.

Před polednem burza ztráty jen mírně korigovala a stále ztrácela 19,5 procenta oproti pondělí 29. června, kdy byla spolu s bankami uzavřena. Stalo se tak v rámci omezení pohybu kapitálu, které mělo zamezit masivnímu odlivu peněz a zabránit odchodu Řecka z eurozóny. Banky se znovu otevřely již 20. července, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Omezení platí i pro domácí investory na aténské burze. Podle plánu, který schválila Evropská centrální banka (ECB), mohou k nákupu akcií využívat nové finanční prostředky ze zahraničí, hotovost, kterou mají doma či v bezpečnostní schránce, nebo prostředky z nových bankovních účtů založených poté, co byl minulý pátek vydán výnos upravující pravidla fungování akciového trhu.

Omezení mají zabránit odlivu kapitálu z řeckých bank. Na zahraniční investory se nevztahují.

Ekonomičtí analytici pokles o více než pětinu očekávali. „Není to žádné překvapení, všechno to negativní se nahromadilo,” řekla editorka finančního webu Morningstar. Zemi podle ní čeká dlouhá cesta k obnovení hospodářského růstu. „Důležité bude, co se stane v následujících týdnech,” dodala. Naráží tím zřejmě na to, že Řecko ještě nemá docela jisté spuštění třetího záchranného programu. S účastí na něm váhá Mezinárodní měnový fond, který žádá částečné oddlužení Řecka. [celá zpráva]

V pondělí byly navíc zveřejněny statistiky, podle kterých zpracovatelský sektor v Řecku  v červenci klesl na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Důvodem je propad nových objednávek a zásobovací problémy, za kterými stojí právě nedobrovolné bankovní prázdniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám