Hlavní obsah

Benzín i nafta zlevnily a ceny půjdou dál dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly, zlevnění benzínu ale bylo výrazně menší než u nafty. Natural 95 se prodává za průměrných 33,03 koruny za litr, což je o čtyři haléře méně než minulou středu. Cena nafty od té doby klesla o 30 haléřů na průměrných 31,45 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 29. červenci

Článek

Nejdražší benzín v Česku se nyní prodává v Plzeňském kraji, kde ho řidiči natankují za průměrných 33,47 Kč/l. Zhruba stejně drahý je i v Jihomoravském kraji, tamní čerpací stanice ho prodávají za 33,43 Kč/l.

Za naftu dají řidiči nejvíce v Praze, a to průměrných 32,29 koruny za litr. Dvaatřicetikorunovou hranici překračuje cena dieselu ještě v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou nadále v Královéhradeckém kraji. Benzín tam stojí průměrných 32,61 Kč za litr a nafta 30,86 Kč za litr. V žádném jiném regionu se cena dieselu pod 31 korun nedostala.

Ceny mohou klesat díky levnější ropě

„Ceny pohonných hmot budou ČR v nejbližší době klesat. Možné je až zlevnění o několik desítek haléřů v nejbližších dvou týdnech,” řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Důvodem je podle něj pokles cen ropy v posledních týdnech. „Důvodem je přetrvávající přebytek ropy na globálním trhu. Počet aktivních vrtných souprav v USA se v posledních týdnech zvyšuje, což znamená, že USA mohou svoji nabídku ropy zvýšit. Pro ropu a komodity obecně je nepříjemné zhoršení ekonomického vývoje Číny. Tamní spotřeba nebude pravděpodobně tak vysoká, jak se prognózovalo. Pokles cen ropy Brent k 50 dolarům za barel je podle nás vysoce pravděpodobný,” dodal.

Pod 50 dolarů za barel se cena Brentu naposledy pohybovala letos v lednu. Impulsem k poklesu cen suroviny byla i nedávná dohoda mocností s Íránem ohledně jaderného programu. Výrazněji by se měl efekt projevit začátkem příštího roku, kdy by měly být zrušené hospodářské sankce vůči této zemi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám