Hlavní obsah

Příjmy Čechů dosáhnou stěží na tři čtvrtiny průměru EU. Nejlépe se mají Němci

Novinky, tov

Příjmy českých domácností jsou ve srovnání s průměrem Evropské unie o více než čtvrtinu nižší. Podobně si stojí sousední Slovensko. Nejvyšší z celé EU jsou příjmy domácností v Německu, kde převyšují průměr EU o 27,5 procenta. Informoval o tom s odkazem na údaje Eurostatu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání příjmů domácností v EU

Článek

Vyšší příjmy než v Německu mají podle dat Eurostatu Švýcaři – 134,8 procenta průměru EU. Švýcarsko ale není členem Unie. Naopak nejhůře ze srovnávaných zemí si stáli Rumuni, kde příjem domácností dosahoval jen 43,5 procenta průměru Unie.

„Obvyklé srovnání ekonomické vyspělosti zemí podle HDP na obyvatele v paritě kupní síly nemusí být z pohledu životní úrovně lidí zcela vypovídající. Výdaje na HDP nezahrnují totiž jen spotřebu domácností, ale i výdaje vlády a firem, např. na investice, a dále výsledek zahraničního obchodu,“ uvedla vedoucí analytička ČSÚ Drahomíra Dubská. Ve statistice byla zveřejněna pouze procenta z průměru, nikoli nominální příjmy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eurostat proto srovnává tzv. hrubý disponibilní příjem domácností v přepočtu na obyvatele. Přihlíží přitom k úrovni cen v dané zemi a započítává do statistiky nejen mzdy a platy, ale i příjmy z podnikání, čisté příjmy z majetku nebo sociální dávky.

Takto podrobné údaje mají statistici k dispozici vždy se zpožděním. Poslední nejaktuálnější data Eurostatu jsou za rok 2013, ČSÚ je uveřejnil tento měsíc.

Srovnání s Řeckem

Domácnosti v Česku měly v roce 2013 své upravené hrubé disponibilní příjmy na obyvatele v paritě kupní síly na úrovni 72,8 procenta EU. Pro srovnání, HDP ČR na obyvatele v paritě kupní síly činil ve stejném roce 82 procent průměru EU. Oproti tomuto ukazateli jsme reálně „chudší“.

Příjmy domácností na Slovensku byly v roce 2013 jen o desetinu procenta nižší než v ČR. O něco nižší byly také v Polsku a v Maďarsku.

Naopak nepatrně lépe na tom byli Řekové se 72,9 procenta unijního průměru. Vzhledem k tvrdým reformám, ke kterým předlužené Atény donutili zahraniční věřitelé, se ale tento poměr za poslední dva roky s největší pravděpodobností zhoršil.

Anketa

Zvýšily se v posledním roce vaše příjmy?
ano
16,5 %
ne, spíše klesly
60,6 %
ne, jsou stále stejné
22,9 %
Celkem hlasovalo 2831 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám