Hlavní obsah

Česká měna atakuje hranici 27 korun za euro. Analytici čekají zásah ČNB

Novinky, Tomáš Volf
Aktualizováno

Česká měna se v pondělí k euru dostala podle údajů na Patria.cz na 26,99 CZK/EUR, což by znamenalo, že prolomila hranici stanovenou Českou národní bankou (ČNB). Podle analytiků ale šlo o chybu, nejnižší kurz hlásili 27,035. ČNB se zavázala bránit posílení koruny pod 27 Kč. Ekonomové očekávají další intervenční nákupy centrální bankou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oslovení ekonomičtí analytici tvrdí, že se koruna v pondělí skutečně pod hranici 27 CZK/EUR nedostala. Buď šlo podle nich o chybu, nebo obchod mimo trh.

„Kolem poledne se objevily zprávy, že kurz koruny prolomil hranici 27 korun za euro. K tomu však nedošlo - na mezibankovním trhu se kurz CZK/EUR pod úroveň 27 nedostal. Za spekulacemi mohl stát rozdíl cen na nabídkové a poptávkové straně a následný průměr těchto cen, který se na chvíli pod hladinu 27 mohl mimo mezibankovní trh dostat. Žádný obchod na mezibankovním trhu však pod hranicí 27 uzavřen nebyl,“ řekl analytik KB Marek Dřímal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí měla být koruna nejsilnější s kurzem 27,035 CZK/EUR. Analytik Miroslav Novák Novinkám s odkazem na data agentury Reuters řekl, že už v pátek koruna posílila až na 27,01 CZK/EUR.

I tak to ale znamená, že koruna zažívá posilování vůči euru, v čemž jí pomáhá růst tuzemské ekonomiky i vyšší inflace.

„Konečná čísla HDP za první čtvrtletí ukazují, že růst našeho hospodářství byl nejrychlejší v celé Evropské unii. A další ekonomické statistiky z průmyslu, stavebnictví či maloobchodu naznačují, že úspěšné bylo i čtvrtletí druhé,“ řekl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Inflace překonává očekávání ČNB

Faktorem podporujícím tuzemskou měnu je podle něj i změna inflačního prostředí.  „Role inflace a inflačních očekávání je v situaci, kdy je měnový kurz nástrojem měnové politiky, dokonce klíčová. Zatímco prakticky po celý loňský rok byla skutečná inflace nižší, než s čím centrální banka ve svých prognózách počítala, naopak po celou první polovinu letošního roku inflační čísla banku překvapovala svými vysokým hodnotami,“ dodal.

V červnu dosáhla meziroční inflace podle statistiků 0,8 procenta, ČNB přitom očekávala jen poloviční tempo. „Naše prognóza počítá s tím, že inflace bude i ve druhé polovině roku dále šplhat směrem k inflačnímu cíli, kterého by mělo být dosaženo v prvních měsících příštího roku. Takovýto obrázek nahrává tomu, že testování kurzového závazku se blíží. ČNB ho v zájmu udržení cenové stability dodrží a bude nadbytečná eura na trhu skupovat,“ domnívá se Vejmělek.

Ten intervence očekává v horizontu měsíců. „Cílujeme podzimní měsíce. Nemělo by se ale jednat o intervence ve smyslu, že by cílem ČNB bylo korunu oslabit, pouze bude nadbytečná eura skupovat na úrovni cca 27,00 CZK/EUR na základě reálných toků z byznysu, tedy ze strany exportérů. Spíše očekáváme, že se bude jednat o kontinuální proces s výrazně menšími objemy  ve srovnání s objemem intervence v listopadu 2013,“ dodal. Tehdy ČNB nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun.

Intervence budou „automatické”

Mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková odkázala na poslední prohlášení Bankovní rady ČNB z konce června.

Bankovní rada tehdy rozhodla „nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro“.

„Česká národní banka je stále v souladu s tím připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence,“ uvedl tehdy guvernér ČNB Miroslav Singer.

Vůči dolaru česká koruna naopak oslabuje a míří k hranici 25 CZK/USD. V půlce června se přitom prodával o korunu levnější. Dolaru pomáhá očekávání, že by kvůli rychlejšímu růstu americké ekonomiky zvýšil Fed (americká centrální banka) úrokové sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám