Hlavní obsah

V Řecku podraží. Vyšší DPH začne platit už příští týden

Řecko začne se změnami sazeb daně z přidané hodnoty od pondělí. Agentura ANSA v pátek s odvoláním na výnos ministerstva financí uvedla, že od pondělí bude zboží a služby, u kterých se nyní uplatňuje sazba 13 procent, přesunuto do vyšší sazby 23 procent. To se dotkne třeba balených potravin, restaurací a kaváren a jízdného na veřejnou dopravu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Pláž ve městě Rhodos

Článek

Další změny DPH mají přijít v říjnu, kdy se pro hotely zvýší sazba z 6,5 procenta na 13 procent. Bude také zrušena 30procentní sleva na DPH pro řecké ostrovy počínaje nejoblíbenějšími turistickými destinacemi (Mykonos, Santorini, Rhodos a Kos) a konče ostatními ostrovy do konce roku 2016.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a kterou schválil řecký parlament v noci na čtvrtek. Atény si schválením reforem otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Asociace cestovních kanceláří kvůli zvýšení DPH pro příští sezónu předpokládá zdražení dovolených ve tříhvězdičkových hotelech zhruba o pět až šest procent a u čtyř a pětihvězdičkových hotelů až o deset procent.

"Je logické, že zvýšené DPH budou muset cestovní kanceláře promítnout do ceny," uvedl místopředseda asociace Jan Papež. Uzavíráni smluv CK s hoteliéry na příští sezónu je nyní teprve na začátku a potrvá až do října.

"Bude záležet především na tom, jak daňové změny ovlivní reálné podnikání na ostrovech. Není jisté, že se zvýšení daní plně promítne do cen hotelů. Řečtí hoteliéři vědí, že budou i příští rok čelit konkurenci dalších zemí, proto výrazné zvýšení cen spíše nepředpokládáme," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám