Hlavní obsah

S pistolí na spánku. Řecký premiér totálně kapituloval, komentují dohodu odborníci

Novinky, Tomáš Volf

Řecký premiér Alexis Tsipras pod hrozbou vyloučení země z eurozóny couvl a totálně kapituloval. Vítězství slaví unijní jestřábi. I když dohoda v parlamentu může díky opozici projít, voliči Tsiprasovi prudký obrat neodpustí a zemi zřejmě hrozí předčasné volby, myslí si komentátoři. Z Řecka přitom zní, že s pistolí na spánku by souhlasil každý.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras za sklem automobilu v Bruselu

Článek

Řecko se po maratónu jednání dohodlo s věřiteli na restrukturalizaci dluhu a střednědobém financování v podobě růstového balíčku v hodnotě 35 miliard eur. I samotný řecký premiér Alexis Tsipras ale zároveň označil podmínky nové dohody o finanční pomoci za velmi tvrdé. Dodal však, že zajistí stabilitu země. [celá zpráva]

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy řecký premiér Alexis Tsipras jen pár dní po referendu couvl a „totálně kapituloval“.

„Součástí dohody je plán na vytvoření majetkového fondu řeckých aktiv v objemu až padesáti miliard eur. Výnosy z prodeje aktiv z tohoto fondu, který bude mimo dosah řecké vlády, budou sloužit k pokrytí části řeckého dluhu. Aktiva, která jsou součásti současných plánů na privatizaci, přitom dosahují hodnoty v souhrnu asi sedmu miliard eur. Na summitu zaznívaly i takové hlasy, že vytvoření fondu přeměňuje Řecko v německý protektorát,“ uvedl.

Kovanda odhaduje, že Tsipras zřejmě nakonec dohodu „protáhne“ v parlamentu za pomoci opozice. „Ztratil ovšem již důvěru radikálnějších spolustraníků ze Syrizy, které tak hrozí rozkol, jenž může skončit i vypsáním předčasných voleb,“ myslí si.

S pistolí na spánku

Podobně komentuje dohodu i evropský tisk. Podle italského deníku La Repubblica se v Bruselu na evropském nebi triumfálně vznášeli unijní jestřábi. Rakouský list Die Presse přirovnal nekompromisní postoj německého ministra financí Wolfganga Schäubleho ke gansterskému chování. Řecku hrozí v nejbližších dnech politická krize, píše podle ČTK i francouzský tisk.

„S pistolí na spánku by souhlasil každý,“ obhajoval nové řecké ústupky podle listu Ouest-France jeden zdroj z řecké vlády. Zdroj v rámci nynějších složitých politických vyjednávání v Řecku ve své obhajobě ústupků zdůraznil, že ekonomická situace Řecka a jeho bank je velmi vážná a že země je závislá na zahraniční finanční pomoci.

Banky mají šanci znovu otevřít

„Přijetí návrhu by mělo znamenat, že Evropská centrální banka (ECB) bude pokračovat v dodávání nouzové hotovosti řeckým bankám, a nedojde tak ke zhroucení řeckého finančního systému a v podstatě k nucenému zavedení nové měny. Řecko by mělo dostat dostatek prostředků na to, aby pokrylo své akutní závazky a postavilo se finančně na nohy,“ řekl Novinkám analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Krátkodobým rizikem je podle něj zejména proces schvalování podmínek pomoci v řeckém parlamentu a reakce řecké veřejnosti. „Dlouhodobě je rizikem implementace dohody, tedy to, jak bude Řecko dohodu plnit. Nelze vyloučit politickou nestabilitu, nové volby a novou vládu, která se může chovat ještě hůř než současná,“ dodal.

Otázka, zda Řekové nakonec dokážou své sliby plnit, je klíčová i podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka.

„Dá se jen říci – konečně. Půlroční divadelní představení s řeckým referendem na konci bylo zcela zbytečné. A Řecko za ten špás draze zaplatilo a zaplatí. Otázkou je, zda se tentokrát eurozóna, MMF a ECB vyvarují chyb, kterých se dopustily v prvním a druhém záchranném programu, tedy příliš optimistických makroekonomických prognóz a nedostatečného tlaku na disciplínu na řecké straně,“ řekl Marek Novinkám.

Akcie v Evropě v reakci na zprávy o dohodě rostou. Hlavní index německé burzy posiloval kolem desáté hodiny dopoledne o 1,26 procenta, francouzská burza rostla o 1,81 procenta. O více než procento roste i hlavní index na burze v Praze.

Euro vůči dolaru nejprve mírně posílilo, vzápětí se ale vrátilo na úrovně kolem 1,11 USD/EUR, jak se obchodovalo již v pátek. Česká měna se prodává za 27,10 CZK/EUR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám