Hlavní obsah

Parní turbína z Plzně bude vyrábět elektřinu na exotickém Martiniku

Novinky, tov

Plzeňská firma Doosan Škoda Power dodá na francouzský ostrov Martinik v Karibském moři turbínu o výkonu 45 megawattů za stovky miliónů korun. Jedná se o první dodávku firmy pro francouzského zákazníka, v tomto případě pro firmu Albioma. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Zámořský department Francie - ostrov Martinik. Na snímku pohled na hlavní město Fort-de-France

Článek

Smlouvu podepsala Doosan Škoda Power letos na konci května. Martinik je součástí Francouzské republiky a tedy součástí EU.

„Získat kontrakt v ostré světové konkurenci a v teritoriu, kde naši firmu neznají, je velký úspěch,“ řekl generální ředitel Doosan Škoda Power Jiří Šmondrk.

Elektrárna na Martiniku bude spalovat biomasu a dodávat elektrickou energii do sítě provozované francouzskou EdF. Rovněž bude dodávat procesní páru do místního cukrovaru a lihovaru. Doosan Škoda Power zajišťuje i kompletní montáž na stavbě. Cena zakázky je v řádech stovek miliónů korun, uvedla společnost.

Kromě dodávky turbíny měla firma ve Francii jenom jediný projekt - modernizaci zařízení v elektrárně Gardanne. „Nyní se tak otevírá reálná možnost uspět v tomto teritoriu i s dalšími projekty,” dodal Šmondrk.

Firma Škoda Power byla turbínovou divizí strojírenského podniku, který má v Plzni tradici už od roku 1866. V roce 2009 ji koupila jihokorejská společnost Doosan od Škoda Holding za 11,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám