Hlavní obsah

Sazka – odchod do zahraničí se může stát reálným

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi týdny byl generální ředitel Sazky Robert Chvátal zvolen viceprezidentem European Lotteries, vrcholného orgánu, který zastřešuje nejvýznamnější loterijní firmy v Evropě. Evropa dala jeho zvolením jasný signál, že se Sazkou, největší loterijní firmou v České republice, se počítá. Přesto bychom o zisky této firmy mohli brzy přijít. Z jakého důvodu? Ptali jsme se přímo Roberta Chvátala.

Foto: KKCG

Ředitel Sazky Robert Chvátal

Článek

Jak je Sazka vnímána v zahraničí?

Určitě jako tradiční a silná firma v oblasti loterií a toto vnímání se ještě posílilo naším vstupem do celoevropské loterie Eurojakcpot, kde máme v krátkém čase prvního vítěze z České republiky. Co je však pro moje kolegy z ostatních evropských států nepochopitelné, že číselné loterie zaujímají na  trhu zábavního průmyslu v ČR pouhých 12 procent, zatímco v civilizované Evropě je to 40 procent.

Co to znamená?

V naší zemi je daleko více rozšířen tvrdý hazard na úkor loterií, které nejsou nijak společensky nebezpečné, ani návykové. Když si jdete koupit cokoliv do trafiky a přitom zkusíte štěstí a koupíte si los, neznamená to žádné nebezpečí ani pro vás, ani pro vaši rodinu.

Jak se dostat k evropskému standardu?

Je to velmi jednoduché. Ponechme firmám provozujícím číselné loterie v naší zemi stejné legislativní podmínky, jako je tomu doposud, včetně sazby loterijní daně, a my sami přirozeně postupně porosteme až k oněm 40 procentům na úkor tvrdého hazardu. Jestli to dobře vnímám, tak přesně o toto jde politikům, aktivistům, adiktologům i širší veřejnosti.

Narážíte na návrh nových sazeb loterijní daně, které by se měly výrazně zvýšit?

Jedna věc jsou daňové sazby, které neakceptují potenciální škodlivost a rizikovost jednotlivých her a nezohledňují rozdíl mezi hazardem a loterií. Nebo je snad tradiční sportka stejně riziková jako videoloterijní terminál? Druhá věc je boj s nelegálními poskytovateli her na internetu, kteří neplatí žádné daně a restrikce státu vůči nim je v podstatě nulová. V takovém prostředí nelze podnikat, odvádět daně a podporovat veřejně prospěšné projekty. Je pak dokonce na zváženou, zda v rámci pravidel EU nepodnikat v této oblasti z jiné členské země.

Chápu to správně jako možný odchod Sazky z České republiky?  Proč byste o něčem takovém uvažovali?

Pokud bude v České republice přijata novela zákona o loteriích v podobě, jakou se nyní zákonodárci chystají projednávat, je přesun sídla mezinárodního loterijního gigantu, jakým už Sazka dnes je, do jiné členské země EU reálný.  Pan poslanec Volný nerespektuje společenskou nebezpečnost a návykovost jednotlivých typů her a hazardu, nepotírá  nelegální provozovatele na úkor poctivých plátců korporátní a loterijní daně a jinými slovy říká, že „dnešní struktura tohoto segmentu trhu je správná, jen je z ní třeba vybrat více peněz“.

A to je špatná úvaha, a pokud by v obou komorách parlamentu získala podporu, pak bychom nadále nemohli fungovat v prostředí, které likviduje poctivé firmy a pomáhá rozvoji nelegálního byznysu.

Snaha státu získat více peněz z loterijního byznysu je ale přece pochopitelná. Navíc v době, kdy se loterijnímu byznysu extrémně daří.

Opět musíme rozdělovat hazard a loterie. Byznys Sazky tvoří pouze několik málo procent z celkového byznysu v oblasti hazardu a loterií v ČR. Přesto jsme házeni do jednoho pytle se společensky nebezpečným hazardem. A co je ještě důležitější – zdanění loterií roste v posledních letech mnohonásobně!

Loterijní daň přece existuje už mnoho let!?

Loterijní průmysl je v ČR nejvíce zdaněným průmyslovým odvětvím. Nebo snad existuje firma, která je, stejně jako Sazka, zatížena daní ve výši 37 procent? Vedle 20procentní loterijní daně je třeba připočítat daň korporátní a nemožnost odečtu DPH.

Co by tedy podle vás mohlo v případě schválení novely loterijního zákona nastat?

Scénářů je mnoho a já nechci pouze strašit. Uvědomme si ale, jak silná je naše prodejní síť, která je největší v ČR, kdy našich 7000 terminálů obsluhují tisíce lidí. Poskytujeme totiž nejen loterijní hry, ale také mnoho dalších služeb, jako jsou platby za energie, dobíjení mobilních telefonů, výběr z bankovních účtů, atd. I tato pracovní místa a služby by se mohly octnout v ohrožení. Nehledě na to, že síť Sazky pomáhá lidem v naší zemi, především pak ve venkovských oblastech s nižší koncentrací obyvatelstva, zajišťovat běžný servis v oblasti shora naznačených služeb. O podpoře českého mládežnického sportu bychom pak mohli diskutovat další hodiny.

Přesto bych se u podpory sportu zastavil. Po pádu Sazky je český sport bez hlavního finančního zdroje, stále nejste schopni financovat český sport. Kdy se situace změní?

S tímto tvrzením zásadně nesouhlasím. Po převzetí Sazky se nám velmi rychle podařilo postavit loterijní byznys na nohy a v roce 2014 jsme už dosahovali stejných tržeb jako před rokem 2011. V letošním roce počítáme, že odvedeme na loterijní dani téměř miliardu korun a na korporátní dani dalších čtvrt miliardy. Ale pouze čtvrtinu daně můžeme alokovat přímo na sport prostřednictvím Českého olympijského výboru. Zbytek mizí ve státním rozpočtu. Přáli bychom si mít možnost všechny peníze alokovat přímo nejen na sport, ale také třeba na kulturu. Současný zákon ani jeho novela však tento problém neřeší. Nehledíme však jen na legislativu a snažíme se rozhýbat mládež i jinak.

V čem vidíte ten recept?

Společně s Českým olympijským výborem se podílíme na projektu zacíleném na žáky základních škol po celé zemi na Sazka olympijském víceboji. Hlavním cílem je dostat děti od počítačů, tabletů a mobilů zpět na hřiště a aktivnímu pohybu. Sekundárním efektem tohoto projektu je zapojení celých rodin, a tedy přispívání ke zlepšování stavu v mezigeneračním soužití.

Sázky a sport, to je tradiční symbióza v českém prostředí, ale kultura?

Model spolufinancování kultury z číselných loterií je ve světě kolem nás běžnou záležitostí. Dokonce i České republice existoval kdysi projekt Lotynka, který si tento cíl vytyčil, skončil však totálním neúspěchem přesto, že myšlenka byla veskrze správná. Jde o to na něj navázat a využít existující, stabilní a rozvíjející se Sazku. Mimochodem Sazka podporovala v minulosti festival PROMS a nyní je tradičním a dlouhodobým partnerem mezinárodních festivalů Dvořákova Praha a Struny podzimu. Jsme v kontaktu i s Akademií klasické hudby, která se chystá uspořádat v letech 2015–18 vzdělávací program pro manažery v oblasti kultury, kteří mají na starostí financování kulturních projektů. Program si klade za cíl naučit manažery ryby lovit, nikoliv jen darované ryby konzumovat. A tato myšlenka je nám blízká, a proto chce být Sazka partnerem tohoto unikátního projektu.

V případě, že se sazba zvýší, tak lze předpokládat, že odvedete další stovky miliónů korun…!?

Tato matematika rozhodně nevychází. Jde o ekonomickou úvahu z pohledu laika, o to víc mě zaráží, že s ní argumentují někteří politici nebo zástupci ministerstva financí. Abychom mohli odvést více peněz státu, musíme jako firma růst. Jak už jsem řekl, podíl číselných loterií na našem trhu je 12 procent, v okolních zemích více než 40 procent. Zvýšením daně nebudeme moci investovat, loterie neporostou na úroveň civilizované Evropy, naopak, ceny našich služeb budou nekonkurenční s těmi, kteří budou nabízet nelegální hry na internetu. Opak je tedy pravdou. Zvýšením sazeb Česká republika prodělá.

V souvislosti s novým zákonem se hovoří o otevření online trhu a provozování loterií na internetu. Jak to ovlivní byznys Sazky?

V případě, že stát nebude schopen ochránit poctivé hráče, vstoupí na trh nelegální konkurence, která může celý loterijní byznys téměř zničit. Nesmíme ale zapomínat na ochranu našich zákazníků – v případě výhry na těchto serverech jim nikdo negarantuje jejich výplatu, stát z těchto vkladů navíc neuvidí ani korunu. V případě, že by se online sázení zavedlo v souladu s evropským právem a restrikcemi, které musí být vymahatelné, pak v online trhu vidíme potenciál růstu a tím zmiňovaný vyšší odvod do státní kasy, resp. sportu a kultury.

Necítíte osobně frustraci z toho, že jste na jednu stranu zvolen viceprezidentem Evropských loterií a na druhou stranu Sazka zvažuje odchod z tuzemského trhu, kde má téměř šedesátiletou tradici?

Frustraci určitě ne, ale odchod Sazky z ČR by mi byl velmi líto. Stát by se neměl zbavovat silných a stabilních firem jen kvůli chvilkovému populismu některých politiků. Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a Sazka bude moci v ČR růst nejen jako loterijní firma, ale zejména jako hlavní partner českého sportu a významný podporovatel kultury.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám