Hlavní obsah

Rekonstrukce silnic táhnou stavební výrobu, vzrostla o 12 procent

Aktualizováno

Stavební výroba v České republice v květnu vzrostla o 11,9 procenta. Za boom může především inženýrské stavitelství, tedy stavby a rekonstrukce silnic. Vzrostly o 23,4 procenta, uvedl v úterý Český statistický úřad.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Výraznou měrou se na růstu stavební výroby podílí rekonstrukce D1

Článek

”ČR se totiž v posledním roce stala zemí rekonstrukcí dopravní infrastruktury všeho druhu, ať už za domácí nebo evropské peníze,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavebnictví roste rychle už několik měsíců v řadě, v dubnu i březnu to bylo meziročně o více než 10 procent. Přesto v porovnání s dobou před sedmi lety stavebnictví stále zaostává.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Výrazně klesl počet zahájených staveb bytových domů, a to o 25,7 procenta. Dufek to však nevidí nijak fatálně. „Výstavba nových bytů je ovšem rozkolísaná startem větších bytových projektů v jednotlivých měsících. Proto květnové číslo nepovažujeme za příliš významné. Jednak nové projekty startovaly ve velkém už před měsícem, jednak loňský srovnávací základ byl rovněž velmi silný,” uvedl.

Úřady vydaly 7209 stavebních povolení na stavbu v hodnotě 21,8 miliardy korun.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám