Hlavní obsah

Tržby obchodníků v květnu stouply proti loňsku o 5,4 procenta

• Aktualizováno
Novinky, tov

Tržby v maloobchodě bez aut se v květnu meziročně zvýšily o 5,4 procenta. Stouply útraty za všechny druhy zboží. Nejrychleji rostly tržby z prodeje zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby - o 23,1 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Růst tržeb v maloobchodě v Česku pokračuje, i když o něco pomalejším tempem než v předchozích měsících. V dubnu rostly tržby meziročně o šest procent.

Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci se v květnu zvýšily meziročně o 10,3 procenta, za výrobky pro domácnost o sedm procent a za počítačová a komunikační zařízení o 4,7 procenta, uvedl ČSÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé více utráceli také za potraviny (o 2,4 procenta), oblečení a obuv  (o 1,7 procenta) a za léky a kosmetiku (o 2,4 procenta).

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které podle nové metodiky statistici vyčíslují zvlášť, stouply proti loňsku o 14 procent.

Potraviny on-line

Květnová čísla potvrdila rychle rostoucí oblibu nakupování  přes internet. E-shopům a zásilkovým obchodům stouply tržby o víc než 23 procent.

„Tématem prodeje pro internet se stávají letos segmenty, které se tam v minulosti tolik neobjevovaly, jako zejména potraviny,“ řekl Pavel Kulhavý, odborník na maloobchod ze společnosti PwC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám