Hlavní obsah

Firma Zemanova poradce je v likvidaci. Závazky prý uhradí

Novinky, tov
Aktualizováno

Firma Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem je prezidentův poradce Martin Nejedlý, skončila nečekaně v likvidaci. Stalo se tak jen osm dní poté, co firma prohrála soud se státem o téměř 30 miliónů korun, napsal týdeník Respekt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Soud se týkal zaplacení téměř 27,5 miliónu korun dluhu vůči Správě státních hmotných rezerv. [celá zpráva] Rozsudek padl 17. června, firma je podle obchodního rejstříku v likvidaci od 25. června.

Verdikt není pravomocný, firma se proti němu odvolá, uvedl Nejedlý. Společnost podle něj všechny závazky včetně případné pokuty zaplatí. "Potvrzujeme, že naše společnost vstoupila do likvidace, v jejímž průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu," napsal Nejedlý ČTK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejedlý a další společník Dmitrij Romaněnko mají ukončené funkce. Za společnost nyní vystupuje právník Tomáš Rychlý, jenž byl určen jako likvidátor a je z právní kanceláře Wolf Theiss, která hájila Nejedlého Lukoil u soudu.

Podle Respektu může nečekaný krok souviset právě se soudním verdiktem. „Kdyby stejně jako prvoinstanční soud rozhodl i odvolací soud a zaplacení pokuty by Lukoil Aviation Czech přivedlo například do bankrotu, Nejedlý by nemohl – což stanoví zákon – působit ve statutárních orgánech dalších svých firem. To by znamenalo problém pro jeho podnikatelské aktivity,“ uvedl týdeník.

„Je to rozhodnutí akcionářů, které mohou komentovat jen oni. Ale podle mé zkušenosti advokáta, když velké energetické společnosti rozhodují o likvidaci pobočky v dané zemi, tak jde o významné strategické rozhodnutí, které se činí s rozvahou a trvá delší dobu. Časová souslednost neznamená příčinnou souvislost,“ uvedl likvidátor Tomáš Rychlý.

Firma měla v Česku několik významných kontraktů včetně dodávek paliva pro Letiště Praha.

Nejedlý je poradcem prezidenta Miloše Zemana pro energetické otázky a místopředsedou Strany práv občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám