Hlavní obsah

Češi si na nový byt vydělají za sedm let, Němci za tři roky

Češi by si na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních uspořili za zhruba sedm let, pokud by si dávali stranou celý hrubý plat. Nejrychleji by si na vlastní bydlení uspořili v Belgii, přibližně za tři roky. Naopak ve Velké Británii by to zvládli za deset let, což je v Evropě nejdéle. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí v 15 zemích Evropy, Rusku a Izraeli.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V evropském srovnání se v dostupnosti bydlení Česká republika drží mírně pod průměrem. Nejdostupnější bydlení v Evropě je v Belgii, kde průměrný obyvatel potřebuje pouze 3,2 hrubého ročního platu na pořízení nemovitosti. Se 3,3 ročního platu je následují Němci. Naopak obyvatelé Velké Británie potřebují průměrně spořit až deset ročních platů, a jsou tak na tom ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy nejhůře,” uvedla Diana Rádl Rogerová, partnerka v Deloitte, která je v rámci firmy odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco v Česku by k pořízení sedmdesátimetrového bytu bylo třeba 7,1násobek průměrného ročního hrubého platu, Polákům ke koupi stejného bytu stačí 7,2násobek a Maďarům 7,8násobek. Porovnání hrubého platu zvolila společnost proto, že v každé zemi je odlišné zdanění práce, což by statistiku zkreslilo.

Nejdražší je Londýn

„Dostupnost bydlení obecně závisí na ekonomické vyspělosti dané země. Čím vyšší je ekonomická úroveň země, tím je bydlení ve vlastním v této zemi dostupnější. Velká Británie je spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Vysoké ceny nemovitostí v této zemi jsou totiž výsledkem vysokého zájmu zahraničních investorů o tento trh," vysvětlil manažer oddělení nemovitostí ve společnosti Deloitte Petr Hána.

Ceny nových bytů v Česku se podle studie průměrně pohybují kolem 32 706 korun (1200 eur) za metr čtvereční, což je nejvíce ze zemí v regionu. Ještě více, 55 055 korun (2020 eur) za metr čtvereční, se platilo loni v Praze. Koupě nemovitosti v Praze tak byla o 13 procent dražší než ve Varšavě (47 970 korun, 1760 eur), a dokonce o 41 procent nákladnější než v Budapešti (32 433 korun, 1190 eur).

Z větších evropských měst bylo nejlevnější portugalské Porto, kde metr čtvereční v průměru stál 23 440 korun (860 eur). Naopak nejdražší byla oblast vnitřního Londýna s cenou 382 023 korun (14 090 eur) za metr čtvereční a Paříž s částkou 279 910 korun (10 270 eur) za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám