Hlavní obsah

Škoda Transportation má za sebou rekordní rok

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strojírenské skupině Škoda Transportation loni vzrostl čistý zisk na 2,27 miliardy korun, což je o 30 procent víc, než v roce 2013. Největší výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra ve střední a východní Evropě utržil 16,4 miliardy korun, meziročně o 12 procent více. Firma v pondělí oznámila auditované výsledky v tiskové zprávě.

Foto: Škoda Transportation

Bateriová tramvaj pro tureckou Konyu na plzeňských kolejích.

Článek

„Rok 2014 byl pro skupinu v několika oblastech rekordní,” uvedla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Firma vyrobila 103 nízkopodlažních tramvají, z nichž většinu vyvezla do zahraničí, především do tureckého města Konya a do Miskolce (Miškovce) v Maďarsku. Prodala také rekordních 300 trolejbusů. Celkový podíl exportu skupiny dosáhl 67 procent.

Za klíčové zahraniční zakázky uzavřené v roce 2014 firma označuje například kontrakt na dodávku trakční výzbroje pro 40 jednotek metra pro město Su-čou v Číně za 1,1 miliardy korun nebo kontrakt na 30 tramvají pro Bratislavu za dvě miliardy korun a tři elektrické jednotky pro Litvu za 750 miliónů korun.

Skupina firem Škoda Transportation loni zaměstnávala celkem 4602 lidí. Do výzkumu a vývoje loni investovala 973 miliónů korun. Nejvýznamnějšími projekty byl vývoj nové tramvaje pro slovenskou metropoli Bratislavu, vývoj dálkové jednopodlažní jednotky InterPanter nebo vývoj vlakové soupravy určené pro Německo.

S německými drahami Deutsche Bahn má firma uzavřenou smlouvu za 2,6 miliardy korun na dodávku šesti souprav tažených lokomotivami 109E Emil Zátopek, které minulý týden dostaly od německého drážního úřadu povolení k provozu. [celá zpráva]

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám