Hlavní obsah

Odbory: Vláda by měla zvýšit minimální mzdu, aby neporušila svůj program

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nekývne na zvýšení minimální mzdy o tisíc korun, hrozí, že nedodrží své programové prohlášení, prohlásil v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce předseda Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) Josef Středula. Podnikatelé však oponují a minimální mzdu chtějí zvýšit jen o pět set korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

„Jestli vláda myslela vážně, že se minimální mzda dostane na 40 procent průměrné mzdy, tak by musela zvyšovat minimální mzdu o tisíc korun,“ uvedl Středula. „Dnes je pracovní příjem nižší, než je hranice chudoby. Minimální mzda je 9200 a hranice chudoby je 9 683 korun. Dokud bude situace taková, že minimální mzda je pod touto hranicí, tak nebude ta motivace pro práci,“ dodal.

Připomněl, že vláda se ke zvyšování minimální mzdy, aby dosáhla k 40 procentům průměrné, zavázala ve svém programovém prohlášení. Průměrná mzda v Česku byla koncem roku 2014 podle ČSÚ 26 637 korun, čtyřicet procent odpovídá částce 10 655 korun.

Ministerstvo práce navrhuje zvýšení o sedm set

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík se domnívá, že minimální mzda by se od té průměrné měla odvozovat. Nesouhlasí však s tím, aby se minimální příjem zvyšoval o tisíc korun.

„My navrhujeme těch pět set korun proto, že podnikatelské podmínky jsou fluktuující. My prosazujeme částku pět set korun jako rozumně udržitelnou,“ vysvětlil. Domnívá se, že skokové zvýšení minimální mzdy demotivuje zaměstnance ke zvyšování kvalifikace. „Bezpracně to zvyšuje tarifní mzdu těm, kteří jsou ve vyšších tarifních třídách,“ podotkl.

O minimální mzdě jednala v minulosti i tripartita. Ministerstvo práce navrhlo zvýšení o 700 korun. „Nevím, jestli naše vyjádření by mohlo znamenat veto. Pokud se to zvýší o sedm set korun, tak nám nic jiného nezbude,“ komentoval návrh Frolík.

Nejnižší plat - aktuálně 9 200 korun měsíčně – pobírá v Česku zhruba 100 tisíc lidí. Ze všech sousedních zemí má Česká republika nejnižší minimální mzdu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív prohlásil, že její nárůst podporuje. „Ti, kteří dostávají minimální mzdu, často dostávají černý příjem,“ podotkl Středula.

Minimální mzda se naposledy zvyšovala v lednu – o sedm set korun na 9 200. Předtím se o pět set korun zvyšovala v srpnu 2013. Od ledna 2007 do srpna 2013 se držela na hranici osm tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám