Hlavní obsah

Belgii ochromí stávka, čekají se hlavně problémy v dopravě

Právo, Kateřina Farná
Brusel

Belgie se bude ve středu potýkat se stávkou, kterou vyhlásil jeden z odborových svazů (AcOD) na protest proti vládním škrtům a sociálním reformám. V Bruselu se pak spojily všechny tři hlavní odborové organizace, což znamená, že veřejná doprava a služby nebudou téměř fungovat. Problémy už od pondělí hlásí bruselské letiště.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Na bruselském letišti Zaventem vysvětlují cestujícím, že se stávkuje. Snímek je z protestů z loňského roku.

Článek

„To není politická stávka. Vyzýváme občany, aby se ozvali svému státu jako svému zaměstnavateli,“ řekla pro server Flandersnews.be předsedkyně svazu AcOD Chris Reniersová.

Stávka ve středu zasáhne všechny veřejné služby po celém království: belgickou železniční dopravu, pošty, školy, úřady; provoz mezinárodních rychlovlaků Thalys a Eurostar vyjíždějících z Bruselu bude omezen částečně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dlouhé čekání u pasové kontroly

Už několik dní se s problémy souvisejícími s protesty zaměstnanců potýká bruselské letiště.

Policejní odbory totiž vyhlásily „týden práce přesně podle pravidel“, čímž chtějí upozornit na nedostatek pracovních sil. S mimořádně dlouhou čekací dobou musejí počítat cestující směřující do zemí mimo schengenský prostor, jako jsou Británie, USA nebo Turecko. Podle dostupných informací stráví lidé ve frontě na pasovou kontrolu více než hodinu.

„V ideálním případě bychom potřebovali 436 zaměstnanců, abychom mohli dělat svou práci slušně,“ zdůraznil Jérôme Aoust, státní tajemník belgické policejní unie NSPV.

Protestní nálada se Belgie drží od loňského roku, kdy zemi zachvátily masové demonstrace. Odborům se nelíbí hlavně vládní úsporná opatření, škrty v oblasti veřejné dopravy a nová pravidla pro odchod do předčasného důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám