Hlavní obsah

Mexiko těží ze situace v Evropě. Vydalo eurový dluhopis splatný za sto let

Novinky, tov

Mexiko se rozhodlo využít nízkých úrokových sazeb způsobených politikou měnového uvolňování Evropské centrální banky (ECB) a vydalo jako první na světě eurový dluhopis se splatností sto let. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mexiko nabízí dluhopisy v hodnotě 1,5 miliardy eur (41,1 miliardy korun) se splatností v březnu 2115 a výnosem 4,2 procenta v době splatnosti. Jde už o třetí emisi stoletých dluhopisů Mexika. V roce 2010 na trhu prodalo dluhopisy v hodnotě 2,68 miliardy dolarů (69,4 miliardy korun) s výnosem 6,1 procenta, loni šlo o emisi v hodnotě jedné miliardy liber (37,9 miliardy korun) s výnosem 5,75 procenta.

Výnosy 30letých mexických dluhopisů od začátku obchodování v únoru klesly o 0,32 procentního bodu na 2,77 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Země i společnosti využívají klesající úrokové sazby v Evropě a v prvních třech měsících tohoto roku vydaly dluhopisy v hodnotě 20 miliard eur. Iniciativa ECB umožňuje státům prodávat i dluhopisy se záporným výnosem, což znamená, že investoři, kteří je koupí teď, získají v době splatnosti cenného papíru méně peněz, než původně zaplatili. Takové dluhopisy vydaly například Německo a Švýcarsko.

Mexiko je první suverénní zemí, která nabízí stoleté eurové dluhopisy. Firmy jsou smělejší, například GDF Suez takové cenné papíry vydal v roce 2011 a Bayer AG v roce 2005.

Stoleté dolarové dluhopisy dříve vydaly jenom Čína a Filipíny v letech 1996 a 1997. Padesátileté dluhopisy vydalo více zemí, vedle například Kanady a Španělska v roce 2007 i Česko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám