Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny letos poroste o 1,4 procenta, vylepšila odhad OECD

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve středu zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,4 procenta, dosud předpovídala 1,1 procenta. Na příští rok očekává zrychlení růstu na dvě procenta, což představuje rovněž zlepšení o 0,3 procentního bodu proti předchozímu listopadovému výhledu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

OECD ve svém výhledu neuvádí samostatně odhad růstu pro Česko. U Německa, které je klíčovým ekonomickým partnerem ČR, ale vylepšila odhad pro letošek o 0,6 procentního bodu na 1,7 procenta a v roce 2016 předpovídá růst HDP v Německu o 2,2 procenta - o 0,4 procentního bodu víc než odhadovala v listopadu.

Odhad letošního růstu pro celou OECD, což je skupina zemí reprezentujících zhruba 70 procent světové ekonomiky, organizace zvýšila o 0,1 procentního bodu na rovná čtyři procenta. V příštím roce by měl růst dosáhnout 4,3 procenta. Sledovaná skupina zahrnuje kromě eurozóny i Spojené státy, Japonsko, Británii, Kanadu, Čínu, Indii a Brazílii.

Odhad růstu světových ekonomik podle březnové prognózy OECD
20152016
USA3,13,0
Eurozóna1,42,0
Německo1,72,2
Francie1,11,7
Itálie0,61,3
Velká Británie2,62,5
Kanada2,22,1
Čína7,06,9
Indie7,78,0
Brazílie-0,51,2
Celá OECD4,04,3

Expanzi předních světových ekonomik podporují nízké ceny ropy a uvolněná měnová politika. Tempo hospodářského růstu však podle OECD zůstává příliš slabé k "obnově a aktivaci" trhů práce. Organizace rovněž upozornila, že mimořádně slabá inflace a nízké úrokové sazby vytvářejí rostoucí hrozbu finanční nestability.

"Nižší ceny ropy a rozsáhlé uvolňování měnové politiky přivedly světovou ekonomiku k obratu," uvedla hlavní ekonomka OECD Catherine Mannová. "Nevznikl tu však prostor k nečinnosti, protože nadměrná závislost na samotné měnové politice posiluje finanční rizika," dodala.

Mannová vyzvala vlády k vyváženější hospodářské politice, která by k zajištění udržitelného hospodářského růstu a ke zlepšení stavu veřejných financí kromě měnové politiky plně využívala i rozpočtové a strukturální reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám