Hlavní obsah

Řecko mohlo získat miliardu eur ze švýcarských bank, ale nemělo zájem, píše Die Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Atény si nechávají uniknout doplatky na daních z majetku ve výši téměř miliardy eur (27,3 miliardy korun), který mají řečtí občané na účtech ve Švýcarsku. Podle zprávy německého deníku Die Welt neprojevili Řekové o nabízenou spolupráci Švýcarů zájem.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecké vlajka před budovou parlamentu v Aténách

Článek

Švýcarsko již v únoru 2014 nabídlo Aténám, že vypátrá tyto peníze a poskytne o nich veškeré informace. Řecký ministr financí Janis Varufakis ani jeho předchůdci se však nikdy o peníze nepřihlásili, uvedl list.

V návrhu reforem, díky kterým věřitelé předběžně rozhodli o prodloužení finanční pomoci Řecku o čtyři měsíce, je přitom výslovně uveden právě boj proti daňovým únikům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle statistik švýcarské centrální banky měli na konci roku 2013 řečtí občané na účtech v zemi 800 miliónů eur (21,8 miliardy korun). Většina úroků z těchto vkladů nebyla zdaněna.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Lidé vybírají peníze z bankomatů Alpha Bank v Aténách

Tato částka mohla od té doby také ještě vzrůst, protože Řekové kvůli krizi vybrali své domácí bankovní účty, napsala agentura DPA. Jen v lednu řecký bankovní systém opustilo podle odhadů bankovních zdrojů pro agenturu Reuters 12 miliard eur.

Koncem února uprostřed napjatých jednání o prodloužení záchranného programu vybrali Řekové ve dvou dnech před prodlouženým víkendem miliardu eur. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Řecký dluh zemím v EU

Článek Die Welt je dalším kritickým vyjádřením na adresu Řecka, která zaznívá z německých médií. Německo je největším věřitelem Řecka ze zemí EU, napětí ve vztazích panuje i mezi německým a řeckým ministrem financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám